Онлайн конкурс, посветен на Иван Вазов, организира читалището в Първомайци

Публикувано на чт, 5 ян. 2023
162 четения

Онлайн конкурс за рисунка и снимка, посветен на патриарха на българската литература Иван Вазов, организира читалището в Първомайци. Право на участие в надпреварата имат всички деца, младежи и девойки от 1 до 12 клас включително. Те ще бъдат разпределени в 4 възрастови групи, в два раздела.
Онлайн конкурсът “По стъпките на Иван Вазов” се организира от Библиотеката при НЧ “Иван Вазов” в Първомайци и е създаден с идея популяризиране на изобразителното и фотографското изкуство, както и да стимулира изследователското четене сред децата и подрастващите. Целта му е да развива детското въображение, да насърчава младите да откриват своя талант, да стимулира развитието на вече открити таланти, да подпомага цялостното развитие на деца и юноши, като им предоставя форум да изразят творчески своите представи за света, и да изгражда осъзнати личности. Конкурсът се провежда онлайн, за да даде възможност за включване на участници от цяла България.
В раздел “Изобразително изкуство” всеки участник има право да се включи само с една рисунка (илюстрация), свързана с темата на конкурса. Рисунките трябва да са авторски, с размер – 35/50 см, а материалите могат да са по избор – моливи, акварел, темпера, акрил, пастели и други. В раздел “Фотографско творчество” участниците могат да се включат само с по една дигитална снимка във формат jpg. Фотографиите трябва да са авторски, отговарящи на предварително зададени от организаторите изисквания, като могат да са черно-бели или цветни, смесена техника и с не много голяма обработка, без вкарване на текст по изображенията.
Журито, което ще оценява творбите в двата раздела, е съставено от председателя, секретаря и библиотекаря на читалището и професионалисти в съответните области. Оценяването на участниците ще бъде по точкова система, като част от критериите за оценка ще са въображение, креативност, цветови решения, лична гледна точка, актуална интерпретация на темата, уточняват организаторите на конкурса. Комисията ще раздаде грамоти за участие за всички участници в надпреварата, а заслужилите 1, 2 и 3 място във всички възрастови групи на двата раздела ще получат диплом и предметна награда. По преценка на журито ще бъдат раздадени поощрителни награди и награда “Откритие на конкурса”.
Желаещите да се включат в надпреварата трябва да подадат Заявка за участие и Декларация за информирано съгласие на електронна поща konkurs_biblioteka@abv.bg в срок от 23 януари до 23 април. Изпращане на творбите ще става на адреса на читалището и на електронната поща на конкурса в срок от 23 януари до 16 май. Те ще бъдат оценени в периода от 1 май до 16 май, а наградите ще бъдат обявени на 17 май. Откриването на изложба с творбите от конкурса и официалното награждаване ще са на 29 май, съобщават организаторите.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново