Община Горна Оряховица с облекчения за такситата

Публикувано на пн, 20 Юли 2020
248 четения

Mерки за подпомагане на таксиметровия бранш във връзка с последиците от COVID-19 и извънредното положение в страната ще внесе на предстоящата сесия на Общинския съвет в Г. Оряховица кметът инж. Добромир Добрев. Те предвиждат за времето от 01.08.2020 г. до 31.12.2021 г. превозвачите да бъдат освободени от административни такси за издаване на разрешение за таксиметров превоз и за холограмни стикери. Облекченията на таксиметров автомобил ще варират от 30 лв. до 160 лв. в зависимост от това за какъв период ще се издават разрешителните и каква услуга ще се иска – стандартна или експресна. Решението няма да важи за издадените през декември 2021 г. разрешения, валидни за 2022 г. По предварителни изчисления, приходите от тези такси за периода възлизат на около 5000 лв.
“Считам, че посочената сума няма да окаже значително неблагоприятно въздействие върху бюджета на общината. В същото време, тази мярка би подпомогнала лицата, извършващи таксиметров превоз на пътници в период, в който изпитват финансови затруднения, поради липса на достатъчно приходи”, мотивира предложението инж. Добрев.
На територията на община Г. Оряховица са регистрирани 24 превозвачи с 93 таксита. С общинската наредба за местните такси и цените на услугите за издаване на разрешение за таксиметров превоз се заплащат 20 лв. за 1 автомобил, а ако услугата е експресна и разрешението се издава в рамките на 3 дни, тогава струва 30 лв. Тези цени не са променяни от 2012 г. Таксата за издаване на 2 бр. стикери за таксиметров автомобил е 10 лв. и не е променяна от 2014 г.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново