Николина Джановска представи новата си изложба в Горна Оряховица

Публикувано на пн, 11 Дек. 2023
240 четения

Своята нова самостоятелна изложба “Извън формата” представи Николина Джановска, художник и преподавател във Факултета по изобразително изкуство на ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”. Експозицията е подредена в Художествена галерия “Недялко Каранешев” в Горна Оряховица, където ще остане до 15 декември. В нея са включени 33 творби, от които 30 графики и 3 обекта, изпълнени в техниката висок печат, върху хартия и текстил. Част от произведенията са сандъци на близо 100 години, два, от които са семейна собственост – единият е на дядото на Николина, с който той е ходил на гурбет като млад градинар в Чехия и Унгария. Идеята на Джановска е, че животът и творчеството са неразривно свързани и едното подхранва другото, а желанието ѝ е чрез творбите си да провокира интерес към графиката или поне да посее любопитство в нови зрители и ценители на това древно изкуство.
Тази изложба на Джановска изненадва както с новата концепция, така и със способността ѝ да премисля мотиви от предходни свои търсения. Тя е художник с изпреварващо композиционно мислене. Преди да се довери на цвета, вече е осъзнала отношенията, които е породил, усети ли възможността на сюжета, пуска фактите и мотивите в привиден хаос, за да не изглеждат глупави в своята реалност. Композицията е гнездото за птиците на мисълта и емоциите ѝ. Тя ползва магията на противоречието, чрез което интимното от интериора на българския дом се преобразява в пространствен мащаб, така че да предизвика гледане чрез удивление, посочва проф. Радослав Радев.
“Удивителното е, че в тази изложба абстрактното, свободно чрез обеми, композиции и цветове, пази паметта за предметното. Подобно вятъра, който носи ароматите от полето без да има образ, и абстрактното в композициите на Джановска носи от духа на преживяното. Очевидно битът може да бъде повторен само ако се освободим от неговата конкретност. Интуицията на Николина Джановска я води към рода”, подчертава си проф. Радев.
Николай ВЕНКОВ, сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново