Национален фолклорен преглед подготвят в село Първомайци

Публикувано на вт, 31 ян. 2023
239 четения

Национален преглед на любителските народни хорове и групи за обработен фолклор “Ганчо Михов” подготвят в горнооряховското село Първомайци. Седмото издание на фестивала ще се проведе по традиция на Лазаровден – 8 април, и ще започне в 12 ч. в салона на местното читалище “Иван Вазов”. Право на участие в конкурса имат само любителски народни хорове и камерни групи за многогласно пеене, със съпровод или акапела, а индивидуални изпълнители не се допускат. Участниците, разделени в категориите “Народни хорове” и “Многогласни групи”, ще се представят с по 2 песни, с общо времетраене до 8 минути.
Компетентно професионално жури от специалисти в жанра на народното многогласно пеене ще определи наградите в различните категории, съобразно следните показатели: стилова и музикално-художествена характеристика, емоционално въздействие, качество на репертоара и външен вид на състава. В двете категории ще бъдат раздадени по една Голяма награда и медали за първо, второ и трето място, а всички състави ще получат грамоти за участие. Ще бъдат определени и носителите на специалните отличия: Награда на Кметство Първомайци и Награда за диригентско майсторство на името на Ганчо Михов от настоятелството на НЧ “Иван Вазов” в селото. Заявки за участие ще се приемат в срок от 1 април до 12 април, уточняват от читалището в Първомайци.
Ежегодният Национален преглед на любителските народни хорове и групи за обработен фолклор “Ганчо Михов” се организира от НЧ “Иван Вазов” и Кметство Първомайци, със съдействието на Община Г. Оряховица. Неговата основна цел е да се опази и популяризира народното хорово и камерно многогласно пеене и да се създават творчески контакти и обмен на информация между съставите.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново