Нарастват пациентите в хирургията на болницата в Горна Оряховица

Публикувано на сб, 9 мар. 2024
793 четения

Сериозен ръст на пациентите от началото на годината отчитат в Отделението по хирургия на болницата в Г. Оряховица. За първите два месеца най-масови са били средните операции – на хернии, апендицити и частични ампутации при установени гангрени.

„Особено засилено беше посещението на пациенти с различни оплаквания и проблеми всеки ден през февруари. Изпращат ги за прегледи личните лекари или колеги, които работят в доболничната помощ“, коментира  началникът на отделението д-р Пламен Маринов. След консултации с хирурзите, на пациентите им се назначава консервативно лечение или се насрочва оперативно лечение. Понякога обаче се действа в спешен порядък, както преди две седмици, когато в отделението постъпва 62-годишна жена от Г. Оряховица, два пъти връщана от Спешна помощ с болки в корема и повръщане. След обстоен преглед и изследвания на скенер е установено, че жената е с пълно запушване на дебелото черво и трябва веднага да бъде оперирана.

Екип в състав: д-р Пламен Маринов, д-р Мирена Коцева, д-р Стоян Владински и медицинските сестри Венета Москова и Тинка Атанасова по спешност оперира пациентката. „В дясната част на дебелото черво се откри тумор с големината на яйце, сраснат за мускулатурата на гърба и обхващащ десния уретер. Оперативно бе наложително да се освободи бъбречният канал и срастванията от мускулатурата и туморът да се изреже до здрава тъкан“, коментира сложността на интервенцията д-р Маринов. „Бе изрязана цялата дясна част на дебелото черво, като се съединиха тънко с дебело (анастомоза). Усложнението идва от това, че по време на операцията бе установено наличие на перитонит и бе извършена първична анастомоза, без да се изважда стома (черва).“

Тежката и сложна операция продължава повече от три часа, като след това пациентката прекарва под наблюдение една седмица в отделението. Изписана е добре и в стабилно състояние. „Благоприятното в този случай е, че след получаването на резултатите от хистологичното изследване, става ясно, че туморът е изрязан до здрава тъкан и не са установени разсейки“, допълва още д-р Маринов.

„Много сме благодарни на целия екип и специално на д-р Маринов за това, че спаси майка ми“, сподели дъщерята на оперираната жена Иваничка. „Отношението към нея беше прекрасно, приеха я по спешност, оперираха я и сега тя е в добро състояние и се възстановява. След 20 март ще отидем в Онкологичния диспансер във В. Търново за процедури“, добави тя.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново