Намаляват смъртните случаи в горнооряховската болница

Публикувано на вт, 23 апр. 2024
318 четения

Чувствително намаляване на леталитета в болницата в Горна Оряховица, година след разкриването на интензивен сектор за терапевтично болни, отчитат в МБАЛ. Смъртността на хоспитализираните пациенти е намалена почти двойно – докато през 2022 година тя е била 2,7% – 190 починали, през м.г. е спаднала до 1,4% – 103 са починалите хоспитализирани. “Надявам се, този показател да е начало на една положителна тенденция”, коментира управителят на МБАЛ д-р Иван Иванов. “За пръв път смъртността в болницата осезаемо спада, сравнено и с годините преди пандемията, където процентът на леталитета е разбираемо много висок. За периода 2017-2019 г. той е бил около 1,8% на годишна база.”
Интензивният сектор за терапевтично болни беше открит точно преди година в болницата. МБАЛ “Св. Иван Рилски” беше една от общо 132-те лечебни структури в страната, които реализираха ремонтни дейности по процедурата “Мерки за справяне с пандемията” на ОПРР. Бенефициентът по процедурата – Министерство на здравеопазването, отпусна на горнооряховската болница за интензивния сектор 307 хил. лева с ДДС.
В началото на годината интензивният сектор бе оборудван с апаратура от най-ново поколение, закупена с европейски средства по проект “Укрепване на капацитета на болничната мрежа за реакция при кризи” по ОП “Региони в растеж” (2014-2020). Тя възлиза на 362 470 лв. и е предоставена безвъзмездно от МЗ, като пакетът включва преносимо рентгеново устройство, пациентен монитор, система за комплексно управление, контрол и обезвреждане на болнични отпадъци чрез микровълново обеззаразяване, електрокардиограф и ехограф от най-висок клас.
Лечебното заведение продължава с оборудването на сектора, като със собствени средства осигури дефибрилатор, монитори за дистанционно наблюдение и др.
“Факторите за намаляването на усложненията и смъртността след откриването на интензивния сектор са няколко – осигурено е всичко необходимо за интензивно лечение и грижи на тежко болните, осигурено е денонощно непрекъснато наблюдение на пациентите от квалифицирани екипи и възможности за бърза реакция, освен това интензивните легла са в непосредствена близост до структурата на Спешна помощ и разполагат със собствен асансьор”, коментира още д-р Иван Иванов.
Отделението е с капацитет от 14 интензивни легла. След откриването му, от 10 април м.г. до 10 април 2024 г., от преминалите 7788 пациенти през болницата лекуваните в интензивния сектор са били 590.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново