Мерки за по-добро здравно обслужване обсъдиха на среща в Горна Оряховица

Публикувано на вт, 9 ян. 2024
225 четения

Мерки за подобряване качеството на здравното обслужване и грижа обсъдиха кметът на Г. Оряховица Николай Рашков и ръководителите на трите големи здравни заведения в града – управителите на МБАЛ “Св. Иван Рилски” д-р Иван Иванов, на Диагностично-консултативен център д-р Стефан Донев и на Центъра за спешна медицинска помощ д-р Деян Георгиев.
От срещата стана ясно, че официални сигнали срещу медици или здравни центрове не са постъпвали в Общината, а оплакванията са предимно устни и в социалните мрежи. Кметът Рашков, който призова гражданите да използват пунктовете за оплаквания, поставени и в администрацията, както и в самите здравни заведения. Това ще позволи сигналите официално да се предават по компетентност, за да бъдат извършвани проверки и предприемани конкретни действия.
Недоволство изразяват основно пациенти, потърсили медицинска помощ в Неотложния кабинет, функциониращ към ДКЦ. Управителят на центъра д-р Донев обясни, че дежурствата в него са тежки – нощни, в празнични и в почивни дни. Общопрактикуващите лекари не желаят да дежурят в него, обяснявайки отказите с прекомерната си натовареност. 40 дежурства по 12 часа месечно се обезпечават с общ бюджет от около 8000 лв., включително консумативи и поддръжка, информира д-р Донев. Това прави работата в Кабинета за неотложна помощ нежелана за повечето медици. По думите му, от четири месеца в него денонощно дежурят само две лекарки, които са на преклонна възраст.
Един от обсъжданите по време на срещата варианти за изход от тази ситуация беше Неотложният кабинет да влезе като паралелна структура към Спешния филиал и в него да работят спешни медици. Кметът помоли присъстващите лекари да проучат как е решен този проблем в други големи общини, които не са областни центрове. От своя страна Рашков пое ангажимент да инициира разговори с РЗИ и представители на общопрактикуващите лекари, за да се намери работеща формула.
“Искам по-добри условия и за лекари, и за пациенти, а съгражданите ни да имат спокойствието, че някой се грижи и мисли за тях, затова ще ви помагаме”, обърна се към ръководителите на трите здравни структури кметът Рашков от името на общинското ръководство. На срещата присъстваха и зам.-кметовете Даниел Божанков и Петя Иванова.
В ДКЦ чакат нов рентген, както и мамограф, съобщи д-р Донев по време на разговора. Болницата и Общината пък ще обединят усилия, за да възвърнат някогашния имидж на горнооряховското Родилно отделение, което преди повече от 15 години беше предпочитано и от много великотърновски семейства.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново