Кръщават улица в Г. Оряховица на пилотен ас от царската армия

Публикувано на ср, 29 Ян. 2020
169 четения

Една от улциите в Г. Оряховица да носи името на пилотния ас от царската армия поручик Петър Бочев, предлагат от Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва. Те са внесли предложението в Общинския съвет в града, което ще бъде разгледано на предстоящата сесия на 30 януари. В момента въпросната улица не е именувана, а през последните години там кипи активно строителство. Това създава затруднения за живеещите на нея да се регистрират в местната администрация.
Във връзка с обявяването на 150-та годишнина от обявяване на Г. Оряховица за град, представители на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва са провели неформални разговори с общинското ръководство по повод наименуването на новата улица.
Поручик Петър Бочев е роден на 20 ноември 1920 г. в село Крушето. По-късно семейството се мести в Г. Оряховица. Завършил е Мъжката гимназия във В. Търново. Бочев е възпитаник на 61 випуск на Военното училище на Негово Величество. Изкарва курсове за летец-изтребител в школите в Долна Митрополия и Карлово, обучавал се е и в Германия. Демонстрира способности на отличен летец. На него принадлежи първата въздушна победа над самолет “B-24 Liberator” на 1 август 1943 г. Петър Бочев успява да свали един от американските бомбардировачи. За този успех получава орден “За храброст” от цар Борис III. Германското съюзническо командване му дава Железен кръст II клас с лента. На 23 ноември 1943 г. пилотът участва в защита на небето над София и Перник срещу англо-американските бомбардировки.
Петър Бочев загива на 5 октовмри 1944 г. в щурмова атака над немска артилерийска позиция. Макар и ненавършил 24 г., той остава в историята като вторият по резултатност ас от Българските военновъздушни сили. Погребан е с почести в Г. Оряховица, а на 25 декември 1944 г. посмъртно е произведен в чин поручик.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново