Кампания за измерване на костната плътност стартира болницата в Горна Оряховица

Публикувано на пт, 19 апр. 2024
423 четения

Болницата в Г. Оряховица стартира традиционната си кампания за желаещи да измерят костната си плътност със скенер на преференциални цени. Тя ще започне веднага след великденските празници, от 7 май и ще продължи три месеца. Въпреки повишението на цените на медицинските услуги и изследвания, пациентите ще могат да се изследват отново за 40 лева. Този съвременен метод е щадящ за пациента, тъй като облъчването върху него е много слабо и безболезнено, а в същото време резултатите са точни и прецизни.

Остеопорозата е метаболитно костно заболяване, характеризиращо се с ниска костна минерална плътност, повишена крехкост на костта и повишен риск от фрактури на различни кости. Заболяването се проявява с болки в гърба, фрактури на прешлени, фрактури на кости на предмишница и други кости, които се получават при минимални и нискоенергийни травми и падания.

Целта на изследването е превенция на остеопорозата след навременното й диагностициране и съответно назначаване на терапия от специалисти. Медицинската услуга се предлага в МБАЛ „Свети Иван Рилски“ от 7 години след въвеждане в експлоатация в отделението на новия компютърен томограф и след инсталирането на софтуер за измерване на костната плътност (остеоденситометрия). През предходните години кампаниите за измерване на костната плътност в стационара преминаха при голям интерес. Не само новооткритите случаи, но и пациенти с установена остеопороза получиха консултации от ендокринолог за навременна терапия.

Желаещите за прегледи следва да се запишат на телефон 0878 746 356, Николина Кирилова, старши рентгенов лаборант.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново