Изложба разказва 20-годишната история на конкурс за екслибрис

Публикувано на вт, 12 мар. 2024
115 четения

По нетрадиционен начин Художествената галерия “Недялко Каранешев” в Г. Оряховица показва изложбата “EX libris – от знак за собственост към белег за индивидуалност”. Експозицията представя 20-годишната история на един конкурс, превърнал се в емблема за Регионална библиотека “Любен Каравелов” в Русе.
Изложбата е уникално събитие за Община Г. Оряховица, като ХГ “Недялко Каранешев” е първата спирка на пътуващата изложба. Изборът на това пространство за начало на обиколката не е случаен, защото уредникът на горнооряховската галерия д-р Деница Иванова-Александрова е дългогодишен и награждаван участник в конкурса, а интересът към изкуството се поддържа и от създаденото от нея Ателие “EX libris”, чиито възпитаници са многократно награждавани в различни издания на конкурса. Експозицията отразява интересен жанр от графичното изкуство, а именно малката екслибрисна форма. По своята същност изложбата също носи един специфичен характер на експониране, който отговаря точно на този малък формат. Под 4 абстрактни рамки е комбинирано пълно богатство от изображения, които отразяват богата листа от имена на съвременното графично изкуство. Сама по себе си изложбата е достойно представяне на всеки един от регистрите графични творби в дълбокия, високия и повърхнения печат, разказва д-р Деница Иванова-Александрова.
Всяко издание на международната изложба, учредена преди 20 години, е посветено на конкретна тематика, която колкото е ограничаваща, толкова ѝ дава свобода, индивидуалност и себеизразяване на всеки от авторите. През последните години възрастовата група на участниците, които са приети в този конкурс, се разширява, като дори деца от 5 до 14 години могат също да бъдат адекватни участници и носители на едни от високите отличия. Именно такива са и горнооряховските момичета и момчета, които многократно са завоювали едни от първите места в този конкурс. Малките творци са част от Ателие “EX libris”, което е сформирано към Галерията, споделя д-р Александрова. Втората възрастова група, която се открива пред младите таланти, е от 15 до 26 години. Радостно е, че в тази възрастова група деца от Г. Оряховица са носители на награди. Последната група е запазена за артистите професионалисти, които от години утвърждават авторитета на този конкурс. През 2023 г. тематиката на конкурса е “Ex libris – Ex dilemma” и е посветена на дилемата. Този конкурс също донесе награди на две горнооряховски деца.
Изложбата “EX libris – от знак за собственост към белег за индивидуалност” ще остане в Галерията до 22 март и може да бъде разгледана от малки и големи зрители и почитатели на изкуството. Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Национален фонд “Култура”.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново