Хора с увреждания в Г. Оряховица изработват сувенири и мартеници

Публикувано на пт, 14 Февр. 2020
62 четения

Красиви сувенири, картички и аксесоари изработват хората от Дневния център за пълнолетни с увреждания в Г. Оряховица. Потребителите на социалната услуга използват както традиционни, така и природни материали. Ежегодно изработват и мартеници за побратимените на Г. Оряховица градове, както и за инициативата “Подари усмивка”. Ръчно изработените предмети са част и от интериора на дневния център и създават уют в коридорите и стаите на сградата.
Ежедневно центърът се посещава от 40 души, колкото е капацитетът на социалната услуга. Потребителите пристигат от домовете си с транспорт, осигурен от центъра, и провеждат занимания с рехабилитатор, трудотерапевт, педагог и социален работник. В него има сензорна зала, която е обзаведена и оборудвана по проект на Общината. Приложението ѝ е за хората, изпаднали в афективни състояния и за релакс.
Всеки ден по два часа социалното заведение се посещава и от младежи от Центъра за настаняване от семеен тип. Потребителите активно се включват в подготовката и сервирането на обяда, а храната се приготвя и доставя от Домашния социален патронаж. При подходящо време хората с увреждания се разхождат в парка, посещават читалището, библиотеката, учат се да пазаруват в магазин и да вършат ежедневни битови дейности, разказва директорът Анелия Токмакчиева. Два пъти годишно се организира екскурзия на потребителите до близки места.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново