Горнооряховската болница обучава бъдещи родилки

Публикувано на чт, 19 Дек. 2019
456 четения

Лекция за бъдещи родилки на тема “Раждането – как, къде и кога?” се проведе днес в МБАЛ “Свети Иван Рилски” в Горна Оряховица. Организатори на проявата бяха училището за бременни “И за МАМА” съвместно с Родилно отделение в МБАЛ.

Лектор бе Красимира Христова, реанимационна акушерка в Интензивен сектор, УМБАЛ – Русе, а символичен домакин – старша акушерка Снежана Белчева от МБАЛ. Бъдещите майки научиха какво да приготвят в багажа за Родилно отделение, още между 36- 37 гестационна седмица, практични съвети за бебето и тях самите – за кърменето, подходящо меню и режим на родилката, медицински аксесоари и козметика, първи грижи и тоалет на бебето и др.

Присъстващите млади жени се информираха още кои са необходимите документи, които да носят в Родилно отделение, подробности и информиран избор за раждане по естествен път и секцио, как бъдещата майка да участва активно в родилния процес и др. Днешната лекция подробно разясни и спецификата на родовия процес- кои са първите симптоми, по които да разпознаем, че започва раждането, трите етапа, през които преминава раждането. Повечето от бъдещите родилки са първескини, те научиха, че първото раждане трае между 13 и 16 часа, а второто поред раждане- между 9-11 часа.

Бъдещите майки бяха информирани още, че трябва да съдействат на акушерката, особено през втория етап на раждането, когато бебето трябва да бъде изтласкано навън и да са в екип с нея, като активно участват в родовия процес.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново