Горна Оряховица празнува 150 години от обявяването ѝ за град на 12 октомври

Публикувано на ср, 7 окт. 2020
331 четения

150 години от обявяването на Г. Оряховица за град ще бъдат отбелязани на 12 октомври. Планираното честване съвпада с Деня на българската община. Празникът на града, който по традиция се чества на 29 май, тази година бе отложен заради кризата с коронавируса и въведеното извънредно положение. И сега празникът отново е под условие, ако няма влошаване на епидемичната обстановка и затягане на мерките.
На 12 октомври от 16.30 ч. ще се състои тържествена сесия на Общинския съвет. В същия час на пл. “Георги Измирлиев” ще започне концерт на военния духов оркестър на НВУ. За 17.15 ч. е насрочена церемонията по издигане на знамето на Г. Оряховица пред сградата на Общината. На пл. “Георги Измирлиев” ще се състои тържествената церемония, на която ще бъдат връчени тазгодишните отличия за почетни граждани и наградите за принос в различните сфери.
Новите почетни граждани на Горна Оряховица са археологът проф. Хитко Вачев и адвокат Димо Димов (посмъртно).
За принос към общината в областта на науката е отличен проф. Евгени Дюкенджиев, за икономика наградата получава Венцислав Стоев, а за принос в здравеопазването д-р Илко Костурков, д-р Нина Петкова и д-р Бисерка Акиванова. Ваня Недкова е отличена за принос в образованието, Илия Банков и Илия Георгиев – за принос в областта на културата, а представителят на нидерландската фондация SMHP “Медицинска и социална подкрепа за Източна Европа” Джеф Акерманс, Галин Анастасов от “Ден и нощ” и Станка Мезева получават тазгодишните награди за принос в социалната сфера. Акробатите Мартин и Данаил Николови са отличени за принос в областта на спорта.
След връчването на отличията ще започне и концертът с участието на Нора Караиванова, Ники Манолов, Никола Чочев, Мая Колева, Дара, Павел и Венци Венц.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново