Горна Оряховица е домакин на фестивала “Славянски звън”

Публикувано на ср, 3 апр. 2024
95 четения

Изкуството и творчеството винаги създават неповторима обстановка и оставят трайна следа. Това каза горнооряховският зам.-кмет Петя Иванова при официалното откриване на петия Международен младежки фестивал “Славянски звън”, който започна в Зала 1 на Общината.
Горна Оряховица е партньор на тазгодишното издание на форума. От името на общинското ръководство Иванова пожела на всички участници успешно представяне, на журито – обективност, а на зрителите – да се насладят на изкуството.
Повече от 60 млади таланти участваха във форума, на който Горна Оряховица е домакин. Те са от България, Испания, Беларус и Мекадония, разпределени са в три възрастови групи.
Модулите в рамките на фестивала са “Музика” (пиано, цигулка, класическа китара, класическо пеене, джаз и рок пеене, народно пеене), “Изобразително изкуство”, “Театър”, “Танц” (модерен танц и фолклорен танц), “Късометражно кино”.
В журито влизат редица именити артисти. Сред тях е родената в Мадрид и живееща в малко селце в околностите му Ребека Лорбада. Тя е визуален артист. От двадесет години е творчески директор, дизайнер и илюстратор за световни компании. През 2015 г. основава и две собствени модни марки.
Член на журито е тенорът Марчо Апостолов, възпитаник на Държавната музикална академия “Проф. Панчо Владигеров”.
Водещ солист на ДМТ “Стефан Македонски” – София, концертирал като солист и на Софийска филхармония, както и на оркестрите в Пловдив, Бургас, Сливен, Разград, Димитровград, Видин и Враца. Като солист на Държавния музикален театър и Националната опера участва в множество фестивални и международни прояви в България, Германия, Швейцария, Холандия, Франция, Люксембург, Гърция, Македония, Турция, Тайван и Япония. От 2019 г. е щатен преподавател към катедра “Музикално-сценично изкуство”. Има докторска степен по “Музикознание и музикално изкуство”.
Журира и проф. д-р Елена Каралийска-Тръпкова, която е завършила НМА ,,Проф. Панчо Владигеров” в класа по пиано на проф. Лиляна Антова. Работи във Вокалния факултет на Националната музикална академия от 1990 г. От 2017 г. е доцент по камерно пеене.
Жани Алатов е възпитаник на НМА “Проф. Панчо Владигеров” със специалност поп и джаз пеене, саксофон и пиано. Двадесет години е бил ръководител и музикант в група. Написал е музиката за спектакъла “Котаракът в чизми” на Варненския куклен театър, бил е музикален консултант и на други театрални постановки. Последните години работи като преподавател по вокално майсторство и музикални инструменти.
Мария Санчес е талантлива цигуларка. Тя е част от международното жури на “Славянски звън” от самото създаване на конкурса. Мария е родена във Варна, където завършва средно образование по цигулка. На 17 години започва работа в оркестъра на Елче/Аликанте. Усъвършенства обучението си в Кралската консерватория в Мадрид, в катедрата на Мануел Гилен и Педро Леон, където завършва с отличие.От 2000 г. е част от Оркестъра на радиото и телевизията в Мадрид, участва в записи на различни албуми.
Член на журито е и композиторът Юри Димитров Стойков. Автор на музикални сигнали за радиостанции, театрална и филмова музика.
След Г. Оряховица домакин на кръг от международния фестивал ще бъде и Варна – на 18 и 19 април. Галаконцертът на лауреатите ще е на 24 май в Двора на кирилицата край Плиска.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново