Доц. д-р Иван Бъчваров е новият почетен гражданин на Горна Оряховица

Публикувано на пн, 31 май 2021
48 четения

11 достойни мъже и жени бяха отличени за принос в различни сфери

Единадесет достойни горнооряховчани бяха отличени тази година за принос в различни сфери. Наградите бяха връчени по време на тържествената сесия на Общинския съвет по повод Празника на Г. Оряховица на 29 май.
Доц. д-р Иван Бъчваров бе удостоен тази година със званието “Почетен гражданин на Община Горна Оряховица” посмъртно. “Иван Бъчваров беше като огъня – може да те стопли, но може и да те изгори. Минаха 10 г. от смъртта му, но той е жив в мен, жив е в голяма част от хората в тази зала. Тази награда не е за него, мъртвия, а за нас, живите, за това, че имаме памет и че тачим хората, които по някакъв начин са допринесли за нашия смислен живот”, не скри емоцията си неговият приятел Иван Момъков, който получи наградата.
От 1981 г. до последните си дни Бъчваров е директор на Историческия музей в Г. Оряховица. През тези 30 години има голям принос към развитието на музейното дело и културно-историческото наследство на региона и страната.
От 1985 г. до 1991 г. Иван Бъчваров е част от екипа, който провежда проучвания на антична и средновековна крепост “Ряховец”.
В последните години от живота си Иван Бъчваров организира в Исторически музей – Г. Оряховица, няколко тематични изложби, сред които “Пороците на горнооряховчани”, “Навиците на горнооряховчани” и “Традиционни занаяти на Горна Оряховица”.
Трима са тазгодишните носители на наградата за принос в сферата на образованието. Това са Донка Ганчева-Спасова, Кремена Енчева и Радослав Гатев. Спасова е старши учител в ДГ “Елена Грънчарова” с над 40-годишен опит в сферата на предучилищното образование. Кремена Енчева е дългогодишен преподавател в начален етап на образование. От 2018 г. тя е част от колектива на СУ “Георги Измирлиев”. Колегите ѝ я определят като учител иноватор.
Радослав Гатев е възпитаник на ПГЕЕ “М. В. Ломоносов” – специалност “Системно програмиране” Това дава и началния тласък в развитието му като програмист. Завършва Факултета по Математика и Информатика към Софийския университет. Две поредни години печели наградата за значим професионалист на Microsoft. Развива собствен блог, публикува научни статии, свързани с програмиране и нови технологии.
С наградата за принос в сферата на културата отличията са за Ваня Николова и Стела Дойкова. Горнооряховчанката Ваня Николова е един от най-добрите български сценаристи. Работила е за “Сблъсък” по btv, първия сезон на “Под прикритие” по БНТ и става главен сценарист на втория сезон. Работи като главен сценарист на сериалите “Четвъртата власт” (БНТ) и “Връзки” (btv). Дебютът си като сценарист в игралното кино прави с филма “Голата истина за група “Жигули”.
Стела Дойкова завършва музикална паралелка в СОУ “Вичо Грънчаров”. Приета е с отличен успех в АМТИИ “Асен Диамандиев” в Пловдив в специалност “Педагогика на обучението по музика”. Ученичка е на оперната прима Христина Ангелакова. Участва в много музикални проекти и концертни изяви. През 2016 г. е поканена от Аделина Колева да ръководи детския вокален състав към НЧ “Напредък – 1869”. Скоро след това съставът е преименуван на “Music sounds”. В него участват деца от 5 до 10-годишна възраст. За последните две години изпълнителите на Стела Дойкова и вокалният състав печелят изключително много награди от различни конкурси.
За принос в развитието на здравеопазването тазгодишните носители на наградата са д-р Дария Пулова-Макавеева и д-р Тодор Михнев.
От 2007 г. до днес д-р Макавеева е началник на Инфекциозното отделение в Г. Оряховица. Още един лекар, свързан с това отделение, бе отличен за принос в здравеопазването. Д-р Тодор Михнев започва работа през 1978 г. в Инфекциозно отделение – 20 години е началник, а след пенсионирането е ординатор.
За принос в развитието на спорта бяха отличени боксьорът Борислав Иванов и треньорът по акробатика Николай Михайлов. Иванов е професионален състезател по бокс и помощник-треньор в Боксов клуб “Локомотив”, където тренират над 20 момчета и момичета до 18-годишна възраст. Николай Михайлов е успешен състезател и дългогодишен треньор по спортна акробатика.
За принос в сферата на икономиката тази година бе отличен управителят на фирма “Зони” Николай Величков. Основната му дейност е строителство на жилищни и промишлени сгради и прилежащата инфраструктура.
Отличието за принос в социалната сфера беше присъдено на Зоран Мамучевски. Роденият в гр. Берово, Северна Македония, през 2012 г. е ръкоположен за свещеник и назначен за предстоятел на строящия се тогава храм “Св. Три Светители” в кв. Пролет” в Горна Оряховица. За кратко време с помощта на дарители отец Зоран успява да довърши строителството. Под негово ръководство започва да се развива успешно и социално-културна енорийска дейност. През 2016 г. в храма отваря врата първата църковна кухня в цялата Великотърновска епархия. Сега в тази кухня, благодарение на благодетели, 100 души получават топла храна шест дни в седмицата.
Тази година на тържествената сесия бе връчена и една по-специална награда. С “почетен знак на Горна Оряховица” бе удостоена МБАЛ “Св. Иван Рилски”. Отличието е за значимия принос и заслуги към гражданите на общината в борбата с пандемията от COVID-19.
След тържествената сесия пред сградата на Общината бе издигнато знамето на Горна Оряховица. Кметът инж. Добромир Добрев поздрави всички горнооряховчани по повод празника.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново