Близо 30 деца се включиха в първия скаутски лагер “Ряховец – 2021”

Публикувано на пн, 23 авг. 2021
267 четения

Близо 30 деца на възраст от 6 до 16 години се включиха в първия скаутски лагер “Ряховец – 2021” в Горна Оряховица. Лагерът е част от проявите по повод избирането на Горна Оряховица за Европейски град на спорта за 2021 г. Организатори на спортното събитие са Община Горна Оряховица и НВУ “Васил Левски”.
Палатковият лагер на малките скаути бе разположен в района на хижа “Божур”. В продължение на три дни децата и техните родители имаха възможността да се включат в различни предизвикателства.
След устройване на лагера през първия ден, всички преминаха инструктаж от коменданта на лагера полк. Евгени Пенчев от НВУ “Васил Левски” и се запознаха с правилата на скаутите. Децата се включиха в подготовката на вечерята, а след нея имаха възможността да наблюдават звездното небе с телескоп и да разберат как да се ориентират по небесните обекти. На следващата сутрин, след утринната гимнастика и закуската, малчуганите се запознаха с компаса, както и с начините за ориентиране по местни предмети. Направиха и поход до манастир “Св. Троица” и имаха възможността да посетят светата обител и да запалят свещички за здраве.
В следобедните часове малките скаути имаха възможността да се запознаят с правилата за стрелба с пневматично оръжие и се включиха в състезание, плетоха гривни с цветовете на националното знаме по метода “Викингски възел”, запознаха се и със следите които оставят горските обитатели. Вечерта имаше и много танци, народни хора и детски игри.
През третия ден децата се забавляваха със спортин игри – дърпане на въже, народна топка и др.
В края на лагера всички деца получиха специални сертификати за участието си в първия Скаутски лагер “Ряховец -2021”. “Благодаря на всички деца и родители, както и на нашите приятели от НВУ “Васил Левски”, за това, че направихме тези три дни незабравими. Надявам се, че всички са се забавлявали и заедно положихме началото на една добра традиция. Надявам се също, че догодина епидемията ще е зад гърба ни и тук на Божур поляна ще се съберат много повече деца”, обърна се към малките скаути и техните родидети заместник-кметът Стефчо Алипиев.
“Целта ни беше, чрез този лагер да ви покажем колко е хубаво да се общува с природата, да ви накараме да оставите поне за малко телефоните, таблетите и лаптопите и истински да се забавлявате. Когато дойдохте през първия ден, не се се познавахте, а сега не искате да се разделяте. Ето това е – всички заедно да бъдем един добър екип”, каза полк. Евгени Пенчев. Комендантът на лагера и зам.-кметът връчиха сертификатите на децата, както и викингските гривни. Сертификати получиха и отличили се родители, както и човекът, който денонощно се грижеше за здравето на всички – парамедикът Юлиан Йорданов.
“Искрено благодарим за прекрасната идея, организация и реализация на първия по рода си скаутски лагер в Горна Оряховица. Надяваме се ентусиазмът и всеотдайността на участниците и организаторите да привлекат още повече желаещи, които да се включат в скаутски лагер “Ряховец 2022””, каза от името на децата и родителите Християна Миланова, една от първите млади скаути.
Преди да отпътуват от Божур поляна, всички участници, като истински скаути, почистиха района на лагера.
сн. Община Г. Оряховица

loading...
Пътни строежи - Велико Търново