Безплатен ще бъде входът на 3 март в Историческия музей в Г. Оряховица

Публикувано на пт, 28 Февр. 2020
41 четения

На Националния празник 3 март входът за всички посетители в Историческия музей в Горна Оряховица ще бъде безплатен. Работното време е от 10,00 до 16,00 часа. Желаещите ще могат да разгледат постоянните експозиции на музея и да се запознаят с участието на горнооряховчани в националноосвободителните борби на България.
Посетителите ще имат възможност да видят копие на Горнооряховското бойно знаме, ушито за местните въстаници през 1876 г. от Вангели Язаджиева (сестра на Елена Грънчарова) и братовчедките им Замфири Язаджиева и Зойка Обрешкова. Пленено заедно с въстаниците, то е открито през 1877 г. от отряда на генерал Гурко и е връчено на IV опълченска дружина. Така горнооряховската светиня става единственото знаме, създадено в България, което участва в героичните сражения от Освободителната война и е развявано в кръвопролитните боеве при Шипка и Шейново. На 6 септември 1885 г. II Пловдивска дружина носи знамето от Г. Оряховица по време на Съединението между Княжество България и Източна Румелия. През есента на същата година заедно с него се сражава в последвалата Сръбско-българска война.
Специално място в експозицията на Историческия музей е отделено и на позлатена чаша от император Александър II, подарена на един от горнооряховските опълченци. Музеят в Горна Оряховица е един от малкото в България, в който се пази такава чаша, подарявана на опълченците след войната.
Националният празник в Г. Оряховица ще бъде отбелязан с тържествен ритуал. Честването ще започне в 11,00 ч. с издигане на знамето на Република България пред сградата на Общината. Слово по повод 142 г. от Освобождението на България ще произнесе кметът инж. Добромир Добрев, след което ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на Георги Измирлиев.
След тържествената част, празникът ще продължи с концерт на гост-изпълнителката Радостина Паньова, която заедно с Фолклорна компания “Сидер войвода” и Клуб за народни хора “Фолклорна броеница” при НЧ “Братя Грънчарови-2002” ще поздравят горнооряховчани и гостите на града.
Заради честването на 3 март се налага временна организация на движението в центъра на града. От 10,45 ч. до приключване на мероприятието (около 13,00 ч.) затворени за движение ще бъдат участъкът от кръстовището на ул. “Георги Измирлиев” с ул. “Цар Освободител” до НЧ “Напредък – 1869”; кръстовището на ул. “Иван Вазов” с ул. “Патриарх Евтимий” и ул. “Янко Боянов” и кръстовището на ул. “Елена Грънчарова” с ул. “Св. Княз Борис I”. Докато трае мероприятието, се въвежда еднопосочно движение по ул. “Св. Княз Борис I”, кръговото кръстовище, ул. “Иван Вазов”.
Чествания по повод 142 години от Освобождението ще има и в селищата на общината. Част от населените места ще се присъединят към националната инициатива “Пробуждане с хоро”.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново