34-годишен за пети път извади кръста от водите на Янтра край Първомайци

Публикувано на пн, 6 ян. 2020
215 четения

34-годишният Николай Жеков за пети път извади Светия кръст от Янтра край Първомайци. Заедно с него в ледените води скочиха още 28 мъже. Най-възрастният сред тях е 60-годишен, а най-младият – на 17 години. Сред желаещите да стигнат до Светия кръст имаше и петима именици. В надпреварата край реката се впуснаха смелчаци от Велико Търново, Горна Оряховица, Лясковец, Първомайци, Правда, Беляковец и Симитли.

Николай Жеков скача всяка година за кръста и сега късметът му се усмихна за пети път. Младият мъж е от Г. Оряховица и се занимава с частен бизнес. Има две деца – Мартин на 10 г. и Ивана – на 2 г., която пък утре ще празнува имен ден. Пожела си да бъде здрав той и цялото му семейство, да има много късмет и сподели, че в годините, в които отново е хващал Светия кръст не е имал проблеми с болести.

Николай Жеков получи парични награди от кмета на Община Г. Оряховица инж. Добромир Добрев и от кмета на Първомайци Ясен Янков. Веднага след като получи паричните награди, късметлията сподели, че част от сумата ще дари на нуждаещо се дете.

И тази година Богоявленският ритуал до моста на Първомайци събра много хора. Светият кръст бе хвърлен във водите на Янтра от отец Анатолий. Заедно с отец Петър Янакиев отправиха благослов за здраве на всички. Доброто настроение поддържаха музикантите от ФА „Сидер войвода” при НЧ „Напредък-1869”.

За да подкрепят смелчаците, които се бориха за кръста в ледените води на Янтра, край реката, заедно с инж. Добромир Добрев дойдоха и председателят на ОбС Димитър Николов, заместник-кметовете Николай Георгиев, инж. Деница Коева, Пламен Мадемов, Стефчо Алипиев и секретарят на Общината Анелия Димитрова.

Над 1 500 са имениците, които празнуват на Йордановден в Община Г. Оряховица.

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново