308 пациенти са прегледани с оптичния томограф в болницата в Г. Оряховица

Публикувано на пн, 6 февр. 2023
211 четения

308 пациенти от Горна Оряховица и региона са били диагностицирани с оптичния кохерентен томограф в Отделението по очни болести в болницата в Горна Оряховица от 1 юли до момента. Това съобщи началникът на отделението д-р Илияна Донева. Преминалите пациенти са били с различни диагнози – глаукома, със захарен диабет, довел до промени в очните дъна, със съдови заболявания на окото, с исхемия на зрителния нерв, с емболия, тромбоза и др.
Голяма част от изследваните са насочени за оперативно лечение в отделението.
Модерният апарат за прецизна диагностика на окото бе въведен в експлоатация през юли м.г. Заради високата резолюция на изображението могат да бъдат открити дори минималните поражения на окото, което пък позволява ранно диагностициране на много заболявания и навременно лечение, посочи д-р Донева. Скенерът е с много възможности и позволява изследване на задния очен сегмент – ретина, макула, зрителен нерв и стъклено тяло, както и на предния сегмент на окото – камерен ъгъл, дебелина на роговицата, вкл. лещата и зад лещата в дълбочина.
От отделението са направили заявка за активирането на специализиран софтуер на оптичния томограф за извършване на ОСТ ангиография.
За изминалата 2022 година извършените операции в Отделението по очни болести са близо 180, посочи още д-р Донева. Оперирани са пациенти с катаракта, извършени са и други амбулаторни процедури. Офталмолозите отчитат, че пада възрастовата граница по отношение на катарактата (т.нар. старческо перде). През м.г. на интервенция за отстраняването ѝ са се подложили и пациенти на възраст 48-50 г.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново