18 пациенти се прегледаха безплатно за сънна апнея

Публикувано на нд, 16 юни 2024
146 четения

18 пациенти се възползваха от безплатните профилактични прегледи, които МБАЛ “Свети Иван Рилски” организира за установяване на сънна апнея на 11 и 12 юни. Прегледите бяха извършени в УНГ отделението от д-р Стоян Стоянов, дм, началник на отделението.
Освен прегледи и изследвания по образна диагностика, на мъжете и жените със съмнения за сънна апнея бяха назначени и последващи холтерови изследвания, както и лечение. Кампанията се проведе в навечерието на 13 юни, Спасовден – професионален празник на хлебари, шофьори и строители. “Искаме да насочим вниманието към професии, при които е често срещано лошото качество на съня, както например при шофьорите. При тях се увеличава рискът от дремливо шофиране и съответно от катастрофи”, коментира д-р Стоянов. Когато е навременна, профилактиката на сънна апнея може да предотврати доста тежки здравословни проблеми.
Често подценявана и оставяна нелекувана, сънната апнея е сериозно заболяване, което може да доведе до големи усложнения. Заболяването може да причини или усложни състояния на сърдечна болест, хипертония, захарен диабет тип 2, функция на черния дроб и още много други пряко свързани странични състояния. Симптомите са хъркане, различно изразена дневна сънливост с чести заспивания през деня, събуждане сутрин с пресъхнала уста и гърло, изразени в различна степен паметови и поведенчески нарушения, увеличаване на теглото.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново