11 човека дариха кръв при акция на младите червенокръстци в Г. Оряховица

Публикувано на пн, 16 Дек. 2019
80 четения

11 човека дариха кръв по време на акцията, организирана от Младежкия червен кръст към СУ “Вичо Грънчаров” в Горна Оряховица и Отделението по трансфузионна хематология на МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” във В. Търново. Общо 20 души на различна възраст се отзовоха на призива на младите хора и лекарите. Сред тях и момиче на 18 години и момче на 24 години, за които това беше първо кръводаряване.

Сред първите, заявили готовност да дарят, е Росица Христова, която по професия е учител по математика, а по време на акцията дари кръв за 32-ри път. „Работата с децата е не само в часа по математика или в часа по български. Трябва да ги подкрепяме в техните инициативи винаги, а аз съм кръводарител от 1988 г. и много ми се иска да имам последователи, защото сакчето от 410 милилитра е граница между живота и смъртта“, споделя тя.

Доброволците от Младежкия червен кръст в Горна Оряховица решили да организират кампанията, за да популяризират ползите от кръводаряването и да помогнат за поддържането на задължителния резерв от кръв, от който всяка болница има нужда. „Кръводаряването е много важно, защото е полезно за човешкото тяло, обновява кръвните клетки, подобрява тонуса на човека, спомага за много процеси в човешкото тяло. Предстоят празници, а в навечерието на Коледа и Нова година има изключително голяма нужда от кръв“, разказва Ивелин Атанасов, която е един от инициаторите на благородната кауза.

От 10 до 14 часа в събота екипът на Отделението по трансфузионна хематология извършваше на място в Младежкия дом в Горна Оряховица задължителните медицински прегледи, както и самото кръвовземане.

Лекарите и специалистите по здравни грижи от великотърновската болница, изказват огромната си благодарност към всеки отзовал се на призива да да дари кръв, както и на младежите, благодарение на които акцията е повече от успешна.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново