„Балканджийче“ от Елена стана лауреат на онлайн фестивал в Грузия

Публикувано на пн, 10 авг. 2020
101 четения

????????????????????????????????????

Танцова формация „Балканджийче“ към Народно читалище „Напредък-1863“ в Елена получи поредно признание – този път от Международния онлайн фестивал-конкурс „Светът на талантите 2020“ в Грузия. Чудесните изпълнения на талантливите момичета от състава са с висока оценка от професионално международно жури и заслужена награда – диплом на лауреат първа степен. Организаторите на фестивала изпратиха и благодарствено писмо до председателя на еленското читалище инж. Димитринка Иванова за участието и впечатляващото представяне на „Балканджийче“.

Фестивалът-конкурс е в подкрепа на талантливи деца, младежи и възрастни. Изявата дава възможност творчеството на групи и солисти да бъде оценено по най-добрия начин, като артистичността при изпълненията е важен критерий.

Художествен ръководител и основател на танцовата формация е Йорданка Грънчарова. За участието в конкурса тя подбра два танца – варненски и пирински, включени в програмата за 25-годишния юбилей на „Балканджийче“ миналата година.

„След участието ни на фолклорен фестивал в Италия, момичетата се размечтаха за Грузия. За съжаление, коронавирусът се оказа пречка да играем на живо, но пък се осмелихме да участваме дистанционно и изпратих записите за втория етап, за месец юли, на „Светът на талантите 2020“, споделя г-жа Грънчарова. Лауреатската награда е признание за нашия труд, още повече, че на онлайн участие журито винаги може да съзре и най-малката грешна стъпка.

С международните си изяви искаме да популяризираме културата на нашата страна, фолклорните традиции на родния град и дейността на нашето читалище, което ни приюти в труден момент. Преди дни изпратихме заявка за участие и в Международния фестивал за музика и танци „Приятели в Москва“.

Снимка Христо Йорданов, Момичетата от „Балканджийче“ на юбилейния концерт с г-жа Грънчарова и инж. Иванова

loading...
Пътни строежи - Велико Търново