В община Елена се предприемат мерки за ограничаване на разпространението на COVID-19

Публикувано на вт, 10 мар. 2020
471 четения

В община Елена няма регистрирани случаи на COVID-19, нито са постъпвали сигнали за граждани, оплакващи се от характерните за вирусното заболяване симптоми. За намаляване до минимум на риска от неговото разпространение, както и на други вирусни заболявания, предавани по въздушно-капков път, в общината се предприемат адекватни мерки, набелязани още вчера на сутрешното заседание на кризисния щаб. Те са сведени до гражданите и институциите в общината със заповеди на кмета инж. Дилян Млъзев в качеството му на председател на Щаба за изпълнение на общинския план за защита при бедствия.

Обслужването на пациенти с оплаквания и на клинично здрави хора от техните лични лекари с кабинети в Медицинския център и в селските здравни служби от днес се извършва  в различни часови интервали.

Преустановява се провеждането на масови прояви, също посещения, работа с потребители и свижданията в социалните заведения.  В детските градини и детската ясла се организира сутрешен филтър със задължително дистанционно измерване на телесната температура на децата. Музейните обекти ще приемат посетители, но няма да се предлагат екскурзоводски беседи.

Задължително е хигиенизирането на помещенията, в които се обслужват гражданите, също и дезинфекцията на автобусите за обществен превоз на пътници на общинското дружество „Елена автотранспорт“.

Препоръчва се на собствениците и на управителите на местата за настаняване, по възможност, да ограничат приемането на резервации на туристи от страни с доказано масово разпространение на COVID-19 или от региони в страната, в които са открити случаи на вируса. В случай, че техните гости проявят симптоми на заболяването, незабавно трябва да уведомят управителя на Медицинския център в Елена.

Подобни задължения имат и кметовете и кметските наместници за жители на населените места, които се завръщат от пътувания в рискови страни и региони у нас.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново