В Елена се състоя вечер, посветена на Иларион Макариополски

Публикувано на чт, 3 Ное. 2022
147 четения

Вечер, посветена на Иларион Макариополски, се състоя в голямата зала на Община Елена.

Събитието започна с откриване на детската изложба „Иларион Макариополски – почит и вдъхновение“. Експозицията беше представена от Мирослав Лазаров, директор на Центъра за подкрепа за личностно развитие. Участие в нея взеха над 60 деца от началното училище „Иларион Макариополски“, младите художници от Центъра за подкрепа за личностно развитие, както и от средното училище „Иван Момчилов“.

Заслужилите творци получиха грамоти и награди от кмета на община Елена инж. Делян Млъзев.

Най-добрите творби от пленера бяха на Йорданка Джурова, Даниела Тонева и Велияна Недялкова. В конкурса за рисунка, класирането бе в две възрастови групи 1-4 клас и 5-7 клас, като първите места заеха: Десислава Петкова и Доротея Димитрова, вторите – Ивета Иванова, Мария Василева и Кристиян Киряков и третите –Сияна Байчева и Яна Василева. Поощрителни награди получиха Магдалена Обретенова и София Алесандрова.

В конкурса за презентация се представиха достойно и тримата участници – Даяна Славова и Тихомир Вачев от гр. Елена, както и Рая Цончева от гр. Велико Търново.

Новият омбудсман на СУ „Иван Момчилов“ – Даяна Славова от XI клас, запозна аудиторията с живота и делото на Иларион Макариополски чрез своята презентация, посветена на 210-годишнината от рождението му.

Татяна Бонева бе подготвила за събитието съобщение и скромна изложба  с материали от фонда на Градската библиотека, свързани с живота и делото на бележития еленчанин.

Вечерта, посветена на митрополита, завърши с разговор, в който участие взеха еленчанинът Йордан Минчев и професорът от Великотърновския университет Петко Петков. Проф. Петков разказа за приноса на Макариополски, за неговата мисионерска дейност и за отдадеността му към българския народ.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново