В Елена се състоя премиера на филма “Интимно за Кръга “Мисъл””

Публикувано на чт, 28 мар. 2024
73 четения

В Община Елена беше организирана поетична вечер, посветена на Мина Тодорова. Но тази година вместо да звучи поезия, в Художествената галерия се състоя премиерата на филма “Интимно за кръга “Мисъл”.
Специален гост на събитието беше режисьорът и продуцент на филма Илия Костов – творец с утвърдено име в киното, чиито филми са носители на много наши и международни награди.
За героите от лентата – четиримата мъже от кръга “Мисъл” – д-р Кръстьо Кръстев, Пенчо Славейков, Пейо Яворов и еленчанина Петко Тодоров, той казва: “Всеки един от тях е оставил дълбок отпечатък върху нашия политически и културен живот в един определен отрязък от родната и европейска история. В този контекст трябва да се разглеждат, както техните обществени, политически и културни нагласи, така и интимните им схващания за любовта, жената, жертвата, компромиси…”
“Интимно за кръга “Мисъл” е филм за едни от най-мащабните фигури в полето на националната ни литература от началото на миналия век, представени като на обикновени хора, разпънати от собствените си мечти, страхове, амбиции и желания. Съдбата е обединила тази изключителна четворка и чрез трагичния край на всеки от тях – всичките умират един след друг в рамките на няколко години.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново