Читалището в Елена кани на фолклорен фестивал

Публикувано на пн, 5 февр. 2024
123 четения

Читалище “Напредък – Елена” кани на фолклорен фестивал – надиграване и надпяване, “Веселие в Елена”. Той ще се проведе от 26 до 28 април във възрожденското градче под патронажа на кмета на общината – инж. Дилян Млъзев.
“Веселие в Елена” се провежда в два раздела – фестивален и конкурсен. В първия могат да участват всички колективи, които търсят сцена за изява, но не желаят да се състезават помежду си и няма да бъдат оценявани и класирани, като няма ограничение във възрастта. Във втория могат да се съревновават индивидуални изпълнители певци, камерни състави, групи и хорове за народно пеене и вокално-инструментални ансамбли, камерни фолклорни танцови групи, фолклорни танцови състави и ансамбли, любителски клубове за народни хора, групи, представящи общи песенно-музикално-танцови програми, индивидуални и групови участници, представящи автентични български носии. В конкурсния раздел, според възрастта на участниците, колективите заявяват участие в следните групи (Минимум 70% от участниците да са до посочените години): Първа група – до 10 години, Втора група – до 18 години, и Трета група – над 18 години. Във всяка от тези групи участниците ще се делят на 2 категории: професионална (солисти, вокално-инструментални групи, танцови състави, хорове от училища с национален статут, НУФИ, НУИ и др., както и същите формации от паралелки с разширено изучаване на народно пеене и хореография от НУ, ОУ и СОУ с профил фолклор) и любителска (деца от ДГ, ученици от СУ, професионални гимназии, ЦРД, ЦИ, ОДК, Народни читалища и други любители). Репертоарът, с който се представят участниците, трябва да не е изпълняван в предишните издания на фестивала, посочват организаторите. Изпълненията ще се оценяват от компетентно жури, което ще присъди награди за първо, второ и трето място в различните направления, групи и категории, като ще има и няколко специални награди, допълват те.
Желаещите да се включат във фестивала могат да подадат своите заявки до 1 април на имейл: veselie.v.elena@abv.bg или на адрес: ПК 5070, гр. Елена, ул. “Стоян Михайловски” 2. Ако броят на записалите се е достигнал максимума преди крайния срок за подаване на заявления, приемането на такива ще бъде преустановено, независимо че крайният срок е все още в сила, за което подалият заявка ще бъде уведомен.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново