Русенска фирма слага соларни пейки в Елена

Публикувано на чт, 1 окт. 2020
90 четения

Три соларни пейки ще бъдат разположени около бъдещата градска художествена галерия в Елена. Те ще бъдат доставени от русенската фирма “Пип Електроникс” ЕООД, избрана чрез обществена поръчка. Дружеството е класирано на първо място, предлагайки най-ниска цена в размер на 21 780 лв. с ДДС. Според техническите спецификации енергийните пейки ще са с бетонова основа, с интегрирани кабели и зарядни устройства, ще имат четири извода за мобилни устройства, лампа и дървена част за сядане. Идеята за тях е заимствана от Бургас и Варна, като Елена ще е първият град в областта с подобни “умни” съоръжения.
Русенската фирма е избрана за изпълнител и по още една от обособените позиции, включени в обществената поръчка във връзка с реализацията на проекта за възстановяване на старото класно училище в града. Фирмата ще осигури обзавеждане за галерията. За доставка на техническо оборудване е определена великотърновската фирма “Сиенсис”, а за доставка и монтаж на информационен киоск (устройство за достъп до обществена информация) е класирана фирма “Дартек Бг” ЕООД, гр. Русе.
Ремонтните дейности по възстановяване на старото класно училище продължават и се очаква да завършат до края на май 2021 г. Според проекта външният вид на сградата ще бъде запазен, така както е изглеждала след възстановяването ѝ от пожара по време на освободителните боеве през 1877 г.
Ремонтът на старото училище е част от мащабния проект “Култура във вечността”, финансиран по Програмата за трансгранично сътрудничество “Румъния-България” 2014-2020 г. Той се реализира съвместно с румънската община Меджидия, окръг Констанца. Общата стойност на проекта е 1,4 млн. евро, като средствата за Община Елена са в размер на 963 000 евро, а за румънския партньор – 450 000 евро.
В полуприземния етаж на сградата ще бъдат изградени фондохранилище и депо за реставрация, като идеята е да се съхранява фондът от картини и икони, които притежава Музеят на Възраждането. На първия етаж ще има информационен център и галерия, а на втория също ще има галерия. Прилежащите пространства около сградата също ще бъдат обновени, а около галерията ще има соларно осветление. Спортната площадка ще бъде превърната в многофункционално пространство за културни, масови и спортни събития.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново