Поздрав от инж. Дилян Млъзев, кмет на община Елена

Публикувано на вт, 1 Ное. 2022
88 четения

Уважаеми просветни
и културни дейци,
Скъпи съграждани,

Поздравявам Ви с Деня на народните будители, в който отдаваме своята признателност към родолюбивите просветители в историята ни – духовници, книжовници, борци за свобода и независимост.
Прекланяме се пред онези заслужили българи, които със слово и дела през вековете опазиха българската духовност, език и култура и завещаха на бъдещите поколения стремеж към знание, будност и национално самочувствие.
Възрожденска Елена е родно място на редица родолюбиви българи, отдали живота си за пробуждането на народа и за освобождението на родината ни.
Не е случайно, че в нашия град е основано от Иван Момчилов и първото класно училище – еленската “Даскалоливница”, призвана да “лее даскали” и възпитава възрожденци, просветители и революционери. Нейните славни ученици са едни от първите будители на нацията, пръснали семената на Просвещението, науката, културата и националната идея по цялата наша земя.
Днес е повод да изразя благодарност и към всички Вас – съвременни будители, които в трудни времена като нашето успявате да продължите завета и делото на предшествениците си, работейки за запазване на българското образование и култура.
Бъдете дръзновени и удовлетворени в усилията си да развивате и утвърждавате просперитета и духовността на нацията ни!

Честит Ден на народните будители!

инж. Дилян Млъзев,
кмет на община Елена

loading...
Пътни строежи - Велико Търново