Началното училище в Елена празнува патронен празник

Публикувано на нд, 21 апр. 2019
47 четения

За поредна година на 19 април в двора на родната къща на Иларион Макариополски се събраха учители, ученици и родители за патронния празник на началното училище в Елена. Десетилетия наред то носи името на един велик българин, който през целия си живот остава верен на своя народ. Иларион Макариополски е сред най-големите радетели за българско просвещение, чрез което, както пише той, отечеството ни ще дочака добри и светли дни. Негово дело е Българският Великден от 3 април 1860 година – кулминация в борбата на българите за самостоятелна родна църква.

Началното училище е достойно за името на бележития българския духовник. Тук децата на Елена получават най-доброто за образованието и развитието на талантите им. В поздравителното си слово директорът Анета Ламбурова пожела на ученици и учители да пазят традициите и с добри дела да дописват историята на школото.

Председателят на Общинския съвет Стоян Златев приветства колектива и връчи поздравителен адрес от него и от кмета инж. Дилян Млъзев. Тържеството беше уважено и от зам.-кмета Десислава Шопова.

Вълнуваща програма от песни и стихове за патрона и други еленски възрожденци изнесоха възпитаници на училището. Децата поднесоха свежи цветя пред бюст-паметника на Иларион Макариополски до родната му къща.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново