На Сирни заговезни в Елена

Публикувано на вт, 25 февр. 2020
296 четения

Народно читалище „Напредък-1863“ в Елена организира за първа година празникът Сирни заговезни. Той  ще се проведе на 1 март от 16 часа на площад Христо Ботев“ в града  и ще премине под надслов „ Да прогоним злото и да си простим“.

С тази проява се възстановява една позабравена за еленчани традиция в миналото – вечеринките на Сирни Заговезни. Те били известни като „бал маске“. Провеждали се в градското читалище и били свързани с много вълнения,  изненади и въображение при изработването на маските.

За този празник са характерни още кукерските игри, обичаят „хамкане“, прескачането на огън за здраве и искането на прошка от по-възрастните, което ще се случи на площада.

На празника в Елена ще гостува кукерска група „Хлопатари“ с ръководител Никола Кънев от с. Гергевец, община Сливен. Тя ще представи ритуали, пресъздаващи дейности по заораване и засяване на земята, раждане на хора и животни и наричания за здраве, берекет и плодовитост.

За да стане празникът по-забавен и пъстър, всеки може да се включи с изработена кукерска маска. С тази цел вече втора седмица в училищата и детската градина в Елена се правят интересни кукерски маски.

Организаторите канят жителите и гостите на града да се съберат на площада, да си поискат прошка и да се повеселят, както повеляват традициите.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново