Министърът на образованието е възхитен от училището в Майско и неговите ученици

Публикувано на ср, 13 Февр. 2019
970 четения

Със стихотворението на Иван Вазов “Отечество любезно, как хубаво си ти!”, изпълнено от шестокласника Диего Йорданов, в училище “Отец Паисий” в село Майско посрещнаха просветния министър Красимир Вълчев. От юли 2018 г. учебното заведение беше преобразувано от основно в обединено и от учебната 2019/2020 г. ще започне изпълнение на план-прием в осми клас. Министърът и официалните гости, сред които бяха областният управител проф. Любомира Попова и директорът на РУО Розалия Личева, разгледаха училището и се запознаха с материалната база.
135 са учениците, които учат в школото от 1 до 7 клас, а 13 са 6-годишните деца, които са в подготвителна група. Директорът на училището Йонко Петров, който вече 12 г. е на поста, а от 25 г. работи в школото, обясни, че ги събират с обикаляне по домовете им. “Разговаряме с родителите им, но най-вече с бабите и дядовците, които ги гледат. На повечето от нашите ученици родителите работят в чужбина, най-вече в Холандия и Германия”, поясни той. Йорданов допълни, че при 100 процента от децата българският не е роден. Няма деца, които са в селото и да не ходят на училището.
17 души преподаватели и пет души помощен персонал работят в училището. 18 видеокамери следят за реда. Те са разположени в коридорите и дворното място, има и охранителна фирма, която се грижи за пропусквателния режим в школото. Директорът сподели, че след като започне обучението до десети клас, стаите няма да стигат, ще е нужно да се изгради и физкултурен салон, какъвто сега липсва.
По поръчение на Община Елена арх. Драгомир Йосифов вече е направил идеен проект за разширение на училището, което е със застроена площ 900 кв.м.
След посещението в Майско министър Вълчев проведе работна среща в Елена с директорите на училищата и на детските градини в общината. “Пет училища има в община Елена – средно и начално в самия град и три в селата. В Беброво и Константин са основни, а в Майско е обединено. Кметът на Елена инж. Дилян Млъзев обясни, че причината да го направят обединено е, че част от родителите на момичетата в селото не ги пускат да пътуват до града след седми клас. “Идеята е тук на място да могат да бъдат по-добре контролирани и същевременно да учат до десети клас”, обясни той. Детски градини има в Елена, Беброво, Майско, Константин и Каменари.
“Процесът с подобряването на материалната база върви добре. Основните проблеми при нас са свързани с миграцията, по-специално в селата Константин и Майско, има проблеми и с пътуването на учениците”, заяви още градоначалникът.
Министър Вълчев подчерта, че екипите от Механизма за обхват на всички деца и ученици в образователната система за година и половина са записали близо 40 000 деца, но втората задължителна стъпка, която е много по-трудна, е децата ежедневно да посещават учебния процес. Затова усилията ще бъдат префокусирани в тази посока. “Екипите ще са по-малко, но постоянно действащи в тези училища, в които концентрация на проблемни деца и на деца, които нямат отношение към образованието, е най-голяма. Третата още по-важна стъпка е свързана с работата в училище с всяко едно дете, което е натрупало образователни трудности”, заяви министърът.
Вълчев съобщи, че предстои да стартират два проекта по Оперативна програма “Наука и образование за интелигентен растеж”. Единият е за детските градини и е на стойност 82 милиона лева. Той включва допълнително обучение по български език, допълнително възнаграждение на педагозите, които участват в него, и възможности за подпомогане на достъпа на деца, в т.ч. заплащане на такси в определени детски заведения, като механизмът все още се определя, посочи Вълчев. Вторият проект “Подкрепа за успех” на стойност 130 милиона лева е за средното образование. Той ще е насочен към преодоляване на обучителните затруднения в училищата и в момента се работи в тази посока, но финансирането е от училищните бюджети. Първият проект ще стартира през май, а вторият през март
Министър Вълчев остана доволен от видяното в Майско. Той допълни, че като цяло в селата много по-голям брой училища се справят с привличането на децата. Най-голям е проблемът в градовете, по-специално в обособените квартали и в някои професионални гимназии.
Весела КЪНЧЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново