Константин Терзиев представя новата си книга в Елена

Публикувано на ср, 10 Апр. 2019
32 четения

Писателят Константин Терзиев, почетен гражданин на Елена, ще представи в града най-новата си книга “Родословие”. Срещата е днес – 10 април, от 17,00 ч. в зала 101 на общинската администрация. Проф. Николай Даскалов от Великотърновския университет ще представи книгата на писателя. Той е автор и на още няколко забележителни книги, повечето удостоени с високи отличия и свързани с родния му Еленски край – “Чорбаджиите”, “Чукала мома лешници”, “Смърт в Шато дЕ”, също и на художествено-документалната биография “Стефан Стамболов”. “Родословие” излиза с финансовата подкрепа от поредния конкурс за подпомагане на книгоиздаването и книгоразпространението в община Елена.
Книгата, както я определя в типично негов стил авторът, е “…моята последна дума да бъдат тези очерци, надявам се, един многолик и достатъчно пълен портрет на моя род”, в личен и в по-широк смисъл. Родовите корени на писателя са от Чакали, където избра да се приюти след живота в “бетонната джунгла” на столичните комплекси и което е описано от него в книгата като “малко селце, чак го е срам, та боязливо се гуши в малка долинка между две също тъй малки и боязливи речици”.
В “Родословие” има твърде любопитни и почти непознати факти за известни личности от Еленския край и събития, свързани с историята му, дори и опит да се разбие легендата за името на град Елена.
Срещата с Константин Терзиев ще започне с документалния филм за твореца “Към себе си” на режисьора Станимир Трифонов, също с еленски корени. Един от портретите в книгата е посветен на този талантлив български режисьор и неговия филм “Хайка за вълци”, който Константин Терзиев представя пред еленската общественост на премиерата на шестсерийната лента.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново