Изложба и книга, посветени на архитектурата, представиха в Елена

Публикувано на ср, 12 окт. 2022
182 четения

Изложбата “Архитектурното наследство на Елена, област Велико Търново и Северен Централен район” с акварелни творби на архитект Белин Моллов и книгата на арх. Мария Диамандиева “Пишеща архитектура” бяха представени пред пълната зала в Художествената галерия в Елена. Културната проява бе организирана от Община Елена и от Музей на Възраждането “Иларион Макариополски” .
Събитието откри кметът на Елена инж. Дилян Млъзев. “Радвам се, че сме домакини на такова събитие, надявам се, че ще положим началото на нещо по-мащабно в тази посока, защото нашият град има какво да покаже в областта на архитектурното наследство”, заяви той и пожела успех на изложбата.
Двамата творци бяха описани пред аудиторията от арх. Мариана Барух. “Тя е и практикуващ архитект, и преподавател, тя успява да създаде интерес у младите архитекти и дано да им предаде тази любов, която има към сградите, тя умее да пише и за архитектурата”, представи арх. Диамандиева Мариана Барух.
Авторката разказа повече за своята нова книга “Пишеща архитектура”, излязла от печат т.г.
“Аз съм архитект, но винаги съм писала, писането никога не ме е напускало. Идеята е, че думите са също така градивни, както камъните в зида, затова си представям, че даден автор пише една книга както изгражда един замък. В тази книга всичко е свързано – музиката, литературата, изобразителното изкуство, математиката, всички те функционират в един универсален артистичен проект, който ние изговаряме с различни художествени езици. Всичко сякаш се изразява в обща езикова среда. Затова е важно да имаме отношение към езика, текста, неговата структура и същност. Градовете също са текст: ние четем тяхната история, спомняме си това, което е било, мислим за това, което ще бъде, емоциите, които извикват у нас, и това очертава нашата идентичност. В тази книга се говори за много неща, в нея се говори за античните мислители, за древни божества, говори се за Бах, за математика Гьобел за съвременните световни архитекти се говори, за Умберто Еко, за забравени учени, нещо, което много ме интригува, за потъналите в миналото безценни знания…Ние, архитектите влизаме във всеки сценарий и ни се налага да се занимаваме с всичко, имаме връзка с всички възможни човешки импулси, които касаят цялата действителност”, посочи още арх. Диамандиева.
Белин Моллов, който има над 50-годишен професионален стаж и е специалист в областта на устройственото планиране и градското развитие, не скри вълнението си от това, че за пореден път е във възрожденска Елена. Той сподели, че се познава с много от присъстващите и че е наследник на прочутия Моллов род, който води началото си от еленското село Беброво. “Аз съм много горд, че съм от молловския джинс и тук, на изложбата, показвам и голямото родословно дърво, моят прадядо е отишъл в Русе и аз съм вече шестото поколение.”
“Аз не съм художник (художниците ми казват – ти много документално рисуваш), аз съм архитект и рисувам като архитект, защото искам да направя портрет на тези сгради, които много ме вълнуват. Основната ми цел е да ви ги покажа, да вдигнете главите да ви стимулирам да се гордеете с това безценно наследство, в което живеете, да го предадем на нашите деца, защото това е истинският патриотизъм, другото е политика” Rp.fg, се обърна към присъстващите арх. Белин Моллов.
Еленчани научиха още, че арх. Моллов е автор на множество изложби, които съпътстват неговия професионален път. Изобразявал е знакови сгради и архитектурни забележителности не само в България, но и от европейски държави като Гърция, Испания, Германия, Румъния, като ползваната от него техника е акварел. Последните две изложби с тематични архитектурни сгради и шедьоври в столицата са по повод Деня на София – “Архитектурно наследство, създавано с мъдрост, вяра, надежда и любов” и “Булевардът с лиричния ритъм” – изобразяващи архитектурното наследство на бул. “Цар Освободител”.
Бившият зам.-министър на регионалното развитие обясни и как е разположил в художествената галерия експозицията – в централната зала са акварели на знакови сгради от Елена: сградата на началното училище, къщата на Мина Тодорова, къщата на Иларион Макариополски, Даскалоливницата, църквата “Рождество на Пресвета Богородица” . В останалите зали са подредени емблематични сгради от Търново, Габрово, Трявна, Дряново, Русе, Разград и Силистра и затова тази изложба е обединена под мотото “Архитектурното наследство на Елена, област В. Търново и Северен Централен район”.
Авторите получиха цветя и подаръци от директора на музея, който стопанисва галерията, Стилияна Топалова-Марчовска, а много от присъстващите си взеха книга с автограф от арх. Диамандиева или се сдобиха с акварели и беседваха на чаша вино с творците.
Изложбата ще гостува до 21 октомври в Елена.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново