Гергьовски песенни празници се проведоха в Елена

Публикувано на чт, 11 май 2023
43 четения

За трета поредна година в град Елена в се проведоха Гергьовските песенни празници. Организатори на събитието са Народно читалище „Напредък – Елена – 1863“, „Младежко сдружение – България“, гр. София, сдружение „Светъл звън“, гр. София, и Музей „Възраждане“ – гр. Елена. Фестивалът е част от културния календар на Община Елена и се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“.
На 5 май 2023 г. бе официалното откриване на музикалния форум за съхранение и разпространение на българското музикално творчество, за популяризиране богатството на еленския край.
В него взеха участие любители и професионалисти, певци и инструменталисти на различни възрасти от различни краища на България – от градовете Елена, Пловдив, София, Велико Търново, Севлиево, Каспичан и Ловеч, както и от Париж, Франция.
Изпълненията в програмата бяха разделени на следните категории: солисти, камерни формации и хорови състави. Техният репертоар включваше народна, класическа и църковна музика.
На големия християнски празник – Гергьовден (6 май), празнични литургии се отслужиха в православните храмове в град Елена. В последния ден, на 7 май, бе и заключителният концерт на участниците, които се състоя в най-стария храм в Елена – „Св. Никола“.
В рамките на форума се проведе и семинар на тема „Музикални технологии, основи на звукозаписа и озвучаването“ с ръководител Ивайло Янев.
За всички изпълнителите имаше грамоти за участие и достойно представяне в третото издание на Гергьовските песенни празници в град Елена.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново