Фолклорен фестивал подготвят в Елена

Публикувано на нд, 29 ян. 2023
1001 четения

За шести път в Елена ще се проведе фолклорният фестивал „Веселие в Елена“. Надпяването и надиграването ще се състои от 28 април до 30 април във възрожденското градче и по традиция ще събере таланти в областта на българското народно-песенно и танцово изкуство с цел запазване и обогатяване на българската национална култура.
„Веселие в Елена“ се провежда в два раздела – фестивален и конкурсен. В първия могат да участват всички колективи, които търсят сцена за изява, но не желаят да се състезават помежду си и няма да бъдат оценявани и класирани, като в него няма ограничение във възрастта. Във втория право на участие имат индивидуални изпълнители – певци, камерни състави, групи и хорове за народно пеене и вокално-инструментални ансамбли, камерни фолклорни танцови групи, фолклорни танцови състави и ансамбли, любителски клубове за народни хора, групи, представящи общи песенно-музикално-танцови програми, индивидуални и групови участници, представящи автентични български носии. Според възрастта на участниците, колективите заявяват участие в следните групи, като минимум 70% от участниците трябва да са до посочените години – Първа група – до 10 години, Втора група – до 18 години, Трета група – над 18 години. Участниците от възрастовите групи се разделят на 2 категории: І категория – професионална (солисти, вокално-инструментални групи, танцови състави, хорове от училища с национален статут, НУФИ, НУИ и др., както и същите формации от паралелки с разширено изучаване на народно пеене и хореография от НУ, ОУ и СОУ с профил фолклор) и ІІ категория – любителска (деца от ДГ, ученици от СУ, професионални гимназии, ЦРД, ЦИ, ОДК, Народни читалища и други любители), поясняват организаторите на фестивала и добавят, че репертоарът, с който се представят участниците,трябва да не е изпълняван в предишните издания на форума.
Групите и индивидуалните изпълнители трябва да заявят и потвърдят участието си до 1 април със заявка на бланка, предоставена от организаторите. Ако броят на записалите се за участие във фестивала е достигнал максимума преди крайният срок за подаване на заявления, приемането на такива ще бъде преустановено, независимо че крайния срок е все още в сила, за което подалият заявка ще бъде уведомен, подчертават организаторите.
Изпълненията ще се оценяват от компетентно жури, което ще присъди награди за първо, второ и трето място в различните направления, групи и категории, като ще има и няколко специални награди. Критериите за оценяване ще са: стил на изпълнение – съобразно региона, от който са песните и танците, начин на изпълнение (артистичност и настроение на участниците при представянето си), техника на изпълнение (оценка на песенните и танцувалните възможности на участниците), оригиналност на композицията и автентичност на костюма.
Организатори на фестивала са Народно читалище „Напредък – Елена “ в Елена и Фолклорна формация „Балканджийче“. Проявата се провежда под патронажа на кмета на Община Елена – Делян Млъзев.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново