Еленчани отбелязаха тържествено своя празник

Публикувано на вт, 21 май 2019
351 четения

Слънце и топло време зарадваха еленчани и гостите на града на празничния 21 май – Деня на светите равноапостоли Константин и Елена. Програмата започна със св. литургия в храма “Св. Успение на Пресвета Богородица”, след което продължи в Архитектурно-историческия комплекс “Даскалоливница”.

“Елена е от градовете, към които не можеш да останеш безразличен. Ние, еленчани, не винаги го осъзнаваме, но гостите на града споделят, че първата разходка тук е като завръщане към себе си. Потъваш в тишината на калдъръмените улички, изгубваш се в птичите песни рано сутрин, а времето измерваш с ударите на камбаната на часовниковата кула и неусетно се влюбваш в това място. Елена е кътче земя от България, раждало не само пазители на националния дух и борци за освобождение, но и новатори, високообразовани българи, създавали история и обръщали хода на историческите събития”, заяви в приветствието си кметът на Елена инж. Дилян Млъзев.

По време на празника в комплекс “Даскалоливница” своите плакети получиха новите почетни граждани на Елена д-р Марчо Марков и Валентина Мирчева.
Д-р Марков заслужи високото отличие заради неговия постоянен и продължителен принос в областта на здравеопазването, както и оказваната професионална и висококвалифицирана помощ на еленчани. Валентина Мирчева е удостоена със  званието заради дейността й в областта на стопанския и обществения живот, както и за безспорния й принос за утвърждаване на местното самоуправление в община Елена.
Заради нестихващата любов към децата и умението да им предава вълшебството на народната танцова традиция, възпитавайки едновременно с това у тях родолюбие и обич към родния град Елена общинските съветници удостоиха с едностранен плакет Йорданка Грънчарова, художествен ръководител и основател на танцова формация „Балканджийче“.

Програмата продължи на площад “Христо Ботев” с концерт на Ана Мария . Вечерта със свои изпълнения еленчани и гостите на града зарадваха Кристина Димитрова и Орлин Горанов.
Весела КЪНЧЕВА

сн. Николай ВЕНКОВ   

loading...
Пътни строежи - Велико Търново