Еленският бут пак събра стотици, макар и без официален празник

Публикувано на нд, 25 окт. 2020
3696 четения

Прочутият еленски бут отново събра стотици хора в балканското градче, макар и без официално да бъде обявен традиционният празник. Община Елена отмени деветото издание на проявата заради пандемията, но това не попречи на производителите да представят своята продукция. Нямаше ги рекордните 30 000 души от миналата есен, този път мина без концерти, игри, касапски кът и скарите на открито, но това не попречи на стотици гости на Елена да се насладят на деликатеса.

Производителите предлагаха стоката си на щандове при строго спазване на противоепидемичните мерки. Те обявиха проявата като „Дни на еленския бут”. „Празникът е в по-малък мащаб, правим най-вече открити дегустации на нашето производство – еленски бут, филе, сланинка и други наши специалитети. Бутът отлежава една година, нашият климат е най-благоприятен за производството му. Правили са го още дядовците и бащите ни и се предава от поколение на поколение”, споделиха Иван и Мартин Трухчеви. Рецептата е уникално проста – без консерванти и от три компонента: бутът от прасето, натурална сол и еленски въздух.

Коронавирусът не е спрял производството, защото хиляди бутове са били заложени далеч преди пандемията. „Има достатъчни количества. Вече залагаме бутовете за догодина, да сме живи и здрави и да го реализираме”, заявиха производителите.

Целият еленски бут, който обикновено тежи 6-7 кг, се предлагаше на цена от 25 лв. за килограм, а нарязаните и вакуумирани късове – по 31 лв. Желаещи да купуват от вкусния деликатес не липсваха. Щандовете отново бяха пълни с традиционните сушени гъби, с еленско сирене, с прочутия местен мед – липов, акация, букет и манов, всеки с различен аромат и сила, както и пчелен прашец от Еленския балкан. Хит беше и червеното вино – малиново, черешово, от арония, на съвсем достъпни цени.

За чревоугодниците пък се предлагаха ароматни местни специалитети като джолан от еленски бут с картофи и манатарки, боб с еленски бут, бъркани яйца с еленски бут, домашни свински кюфтета, пълнени с боб и еленски бут, еленска кавърма… Надеждите на всички в Елена са пандемията догодина да е само спомен и по Димитровден градът отново да е пълен за автентичния празник.

Анатоли ПЕТРОВ
сн. авторът

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново