Две напълно реставрирани църкви ще бъдат отворени в Елена за Великден

Публикувано на чт, 18 апр. 2019
165 четения

В Елена приключва реставрацията на църквите “Рождество на Пресвета Богородица”, която е недвижима културна ценност от местно значение, и “Успение на Пресвета Богородица”, която е паметник на културата от национално значение. Обновени по Програмата за развитие на селските райони, и двата храма са готови да приемат миряни за светлия християнски празник Великден. Състоянието и на двата храма е било много тежко, особено на “Успение на Пресвета Богородица” в комплекс “Даскалоливницата”, на която покривът е имал многобройни течове.
На “Рождество на Пресвета Богородица” е извършена и художествена реставрация, дело на екипа на доц. Евгени Николов от катедра “Църковни изкуства” на Православния богословски факултет на ВТУ. Специалистите са възстановили стенописите на купола, който е бил много опушен. Миряните, които посещават храма, ще могат да се насладят на сцените с Христос и с ангелите, които вече се виждат много по-добре. Реставраторите са открили и шест капитела с флорални мотиви с брокат. До сега не се е знаело, че те съществуват, но благодарение на работата на реставраторката Катя Буланова, която се е занимала със строителната реставрация, тези капители са се отворили.
И в двете църкви, освен ремонт на покривите, е извършено цялостно вътрешно обновяване, сменена е дограмата, поставена е защита от мълнии и пожароизвестителна система, сменено е дюшемето, където е било необходимо, реставрирани са вратите.
Историческите справки сочат, че църквата “Рождество на Пресвета Богородица” е била окончателно завършена през 1865 г. от майстор Кольо Петков от Трявна. Преди това на нейно място е имало малък параклис, който е изгорял в пожар. По време на Руско-турската освободителна война турците превърнали църквата в склад за зърно.
Храмът “Успение на Пресвета Богородица” е сред забележителностите на Елена. Намира се в един и същ двор с църквата “Св. Никола”. Построена е на мястото на стар параклис по инициатива на богати еленчани. Строежът й е започнат през 1836 г., а е завършен през 1838 г. С внушителните си размери – 33 м дължина, 21 м ширина, 25 м височина, храмът е един от най-значителните представители на църковното строителство през Възраждането. Изграждането му е дело на майстор Михо от махала Горни Болерци, близо до Елена.
Весела КЪНЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново