4-годишно дете от Елена се нуждае от средства за рехабилитация в чужбина

Публикувано на ср, 11 мар. 2020
3389 четения

4-годишният Станимир Николов от Елена се нуждае от средства за рехабилитация в чужбина. Момченцето страда от детска церебрална парализа – спастична квадрипареза и семейството му събира пари за терапия в Център “Рибем” в Турция. За нея са необходими около 60 000 лв. Детето все още не може да ходи, говори изключително трудно и не може да играе с връстниците си, разказва майката на момченцето Стела Стефанова.
Станимир се ражда с неонатална аспирация на мекониум, в тежка асфиксия след преносване (41-ва гестационна седмица) и високо тегло (5,350 кг), с брадикардия и без собствено дишане. Поставен е в кувьоз на апаратна вентилация, а поради липса на сукателен рефлекс е захранен със сонда. Момченцето е изписано на 37-я ден, като на родителите е препоръчана рехабилитация. Още първите месеци те забелязват, че има проблеми в развитието на детето, а на 1 г. и осем месеца лекарите поставят тежката диагноза. “С желанието си да помогнем на нашето детенце започнахме трескаво да търсим най-доброто и удачно лечение за нашето момче. Ходихме на рехабилитация и терапия с меки лазери в София, на Боуен терапия във В. Търново, а по-късно започнахме рехабилитация в Дебелец и Котел, където ходим и до днес”, споделя Стела Стефанова.
През 2018 г. с помощта на благодетели е направена отпускаща операция (фибротомия) в Сърбия, след която състоянието на Станимир значително се подобрява и за това е насрочена втора операция за март тази година. През януари родителите водят сина си на преглед при турския ортопед д-р Фуат Билгили от истанбулската болница “Рибем”, който им препоръча по-агресивна рехабилитация, за да се стабилизират гръбчето и кръстът. И ги предупреждава, че ако бъде направена втората операция в Сърбия, има опасност от луксация и изменение в тазобедрените стави. Дават им надежда, че състоянието на Мирко ще се подобри чрез по-активна рехабилитация и семейството стартира кампания за набирането на средства, тъй като ежемесечните суми са непосилни за тях. Цената е 5000 лв. за 12-дневен курс. Необходимо е да се направят колкото се може повече курсове, като за една година са необходими около 60 000 лв.
“Отправям апел за помощ и подкрепа, с най-искрена надежда, че ще се отзовете, за да може заедно да направим живота на нашето малко слънчице по-лек, а детството му по-щастливо”, пише майката на Станимир. Всеки, който иска да помогне, може да го направи с дарение чрез платформата Хелпкарма – https://bg.helpkarma. com/campaign/shans-za-mirko-da-prohodi-1134
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново