Зона за отдих “Възрожденци” направиха в Стражица

Публикувано на вт, 7 февр. 2023
299 четения

Пешеходна алея с информационни табла, посветени на емблематични личности, е изградена в Стражица. На тях са изобразени духовни будители, църковни и просветни деятели, оставили своя отпечатък в миналото на Стражица. На таблата са изобразени Пею Проданов, изградил църквата “Св. Богородица” в града, Петър Николов Делииванов – учител в първото килийно училище, открито през 1843 г., Сава Статев – основал през 1865 г. взаимното училище. Сред видните личности са още Петко Геров, Стою Иванов, Димитър Пеев, Цони Гинчев, Стефан Николов и Рафаил Василев.
Експозицията включва и информационни табла с местни туристически забележителности – праисторическата селищна могила в Горски Сеновец, музейната сбирка “Старшина първа степен Димитър Атанасов Димитров” и етнографската експозиция в НЧ “Станчо Станчев – 1896” в Сушица.
Изпълнението на пешеходната алея е по проект “Зона за отдих “Възрожденци” на стойност 15 650 лв. без ДДС. Средствата са по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 чрез МИГ Лясковец – Стражица. Целта на проекта е запознаване на жителите и гостите на града с местното културно и историческо наследство.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново