Зимните гуми са първата стъпка за подготовката на колата за зимата

Публикувано на нд, 19 Ное. 2023
856 четения

Смяната на летните гуми на автомобила със зимни е първата стъпка в подготовката на колите за зимата. От 1 ноември съгласно закона водачите трябва да са със зимни гуми, чийто грайфер не трябва да е по-малък от 4 мм. Вече изтече и гратисният период до средата на месеца, след който пътните полицаи започват да налагат санкции, но сервизите за смяна на гуми все още са пълни с клиенти. Много от тях се съобразяват единствено с времето навън, което уж е все още сухо, но катастрофите при падналите дъждове станаха ежедневие, при това с все повече жертви.
„Лятната гума работи минимум до 10-градусови температури. Под тази температура тя не работи правилно, сцеплението на автомобила става много малко. Каучукът става твърд и спирачният път може да се увеличи задължително. Така че зимната гума е задължителна, тя е от по-мек каучук и работи на много по-ниски температури“, казва Димитър Колев – управител на сервиз „Колев – Д. Колев“ ООД.
Колко време може да изкара качествено една зимна гума? Нещата са доста съвкупни. Първо, зависи от класа на самата гума, вторият компонент са изминатите километри, третият – самият шофьор и начинът му на каране. Всички тези неща оказват влияние, но в общи линии зимните гуми могат да изкарат 4 сезона при едно нормално каране.
Новите гуми – и зимни, и летни, са с дълбочина на протекторите 8 мм. Задължението на водачите е след 1 ноември да бъдат с гуми с протектори не по-малки от 4 мм, а глобата при неспазване на това е 50 лв.
„При нас имаме сериозен избор на гуми. Моята препоръка към клиентите е да избират поне среден клас гума. Нека не слагат най-евтиния вариант, които се предлагат на пазара, по онлайн магазини и т.н. Съветът ми е винаги да се консултират в сервиз за гуми и с професионалист, който да им ги препоръча. Смяната на зимните и летните гуми също трябва да става в сервиз, за да може те да минават през баланс. Някои хора, за да спестят пари, си ги сменят сами в гаража, което е крайно непрепоръчително“, казва Димитър Колев.
Има и всесезонни гуми, предлагат се, но са много важни условията, в които се кара. Има региони в България, като Черноморието например, в които е възможно, но има и региони, където зимните гуми са задължителни. Хората в последните години се понаучиха и повечето си поставят зимни гуми, което е добре.
Складирането на неизползваните летни или зимни гуми също е важно. Някои съветват гумите без джанти да стоят прави, докато тези с джанти – легнали. Според Димитър Колев не е проблем да приберем и гумите без джанти легнали, но не е добре да са натрупани четирите една върху друга. Правилното съхранение също гарантира, че ще можете да разчитате на вашите гуми още един сезон. Ако не разполагате с подходящо място, на което да ги държите през зимата, има сервизи, които предлагат и тази услуга.
Сменили сме гумите, но това още не означава, че колата ни е готова за зимата. „Преди сезона е важно да се направи преглед на автомобила – ходова част, спирачки, течностите – спирачна течност, антифриз, течност за чистачки. Колкото и да е куриозно, много хора продължават да бъркат течността за чистачки с антифриза и ги доливат на погрешното място. Попадне ли антифриз в казанчето за чистачки, получава се един филм, с който стъклото се замазва и няма никаква видимост. Да не казвам, че има хора, които са наливали антифриз и в двигателя… Смяната на антифриза не е задължителна, но трябва да се измери гъстотата му, точката на замръзване, което също се прави в сервиз“, твърди Димитър Колев. В техния автосервиз правят пълно обслужване и предлагат всички тези услуги.
Зимата е най-трудният сезон – както за шофьора, така и за двигателя. Когато температурите започнат да падат, маслото на двигателя става по-вискозно. А стане ли по-плътно, то започва да циркулира по-бавно и не може да осигурява на двигателя добро смазване. Не е за пренебрегване и проверката на климатичната система. Задължително е да се провери и работата на акумулатора. Това важи с особена сила, ако запалването е трудно, дори при леко захлаждане. Заредете го със зарядно устройство или подменете с нов. За да сте спокойни, че спирачките ви са наред, няма да направите грешка, ако преди зимния сезон огледате състоянието им и ако се налага, да смените накладките.
Трябва ли да носим нещо специално, когато тръгваме през зимата на дълъг път? Вериги е трудно да си купува и винаги да носи човек, но е желателно, ако караме в планината. „Има обаче нещо силно препоръчително за зимния сезон – автомобилът да е зареден догоре с гориво, да се носи храна, защото е възможно задръстване или закъсване и да не можем лесно да се придвижим до най-близкото населено място“, споделя Димитър Колев.
Колкото по-рано сме готови да посрещнем най-неблагоприятните условия за каране и поддръжка на колите си, толкова по-спокойно и безаварийно ще караме през зимата. Това значи, че никога не е прекалено рано да помислим за собствения си комфорт, когато навън застудее. Не чакайте да падне първият сняг, за да приведете колата в ред, съветват специалистите.
Страницата подготви
Анатоли ПЕТРОВ
сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново