Жителите на Велчево разплакаха Илияна Йотова

Публикувано на вт, 15 май 2018
2574 четения

Повече от час вицепрезидентът Илияна Йотова разглежда великотърновското село Велчево. Тя беше оставила официалностите на жълтите павета и с нескрит интерес разговаря с местните жители, които споделиха, че от времето на Фердинанд висш държавник не е стъпвал при тях. Това се е случило преди 125 г. Йотова им обясни, че гледала репортаж за селото в предаването на БНТ “Панорама”, който толкова много я развълнувал, че когато станало ясно, че ще бъде в района на В. Търново, била категорична, че ще мине и през Велчево.
Кметът на Общината Даниел Панов и кметският наместник Мустан Юсменов я разведоха из малката, но добре поддържана сграда на кметството. Разказаха ѝ какво е направено през последните години за около стотината жители на селото. На излизане Юсменов, който управлява вече 4-ти мандат, не пропусна да покаже на Йотова кафето “Шушу-Мушу”, което се намира между читалището и кметството. Това всъщност е малка метална барака, в която местните жители изчакват животните им да се върнат от паша. Докато чакат, бабите и дядовците си споделят радостите, но и болежките, които май са повече. На път за църквата вицепрезидентката си поговори и с 86-годишната баба Анка, която я посрещна на портата на къщата си, подпряна на един бастун. Добре сте дошли при нас във Велчево – село градина, гордост на нашата родина, обърна се белокосата жена към гостите. Тя обясни, че живее сама в огромната къща. Лятно време е тук, а зимно при дъщеря си в Дряново. Влез да видиш какво е селска къща, бабината, да ми видиш градинката, собичките, които сега по модерно му наричат стаи, подкани тя Йотова. Имаш чудесна градина, в нея няма нито една тревичка, възкликна изненаданата гостенка. Баба Анка обясни, че хората я обичат, помагат ѝ.
След това вицепрезидентката посети и църквата на селото, на която подари икона на храмовия патрон св. Георги, както и местното читалище. Там Иванка Маринова ѝ показа етнографската сбирка, която е събирана с много любов, за да може младите да знаят и да помнят как са живели техните предци. Леля Иванка обясни, че отговаря още за библиотеката и групата за изворен фолклор, която пее предимно седенкарски песни. Маринова не скри, че се чувства добре и спокойна на село. Работила е 30 г. като учител по физическо в Горна Оряховица, но сега тук ѝ е по-добре. Вицепрезидетката дари на читалищната библиотека куп книги, защото разбрала, че тези по лавиците вече са изчетени от жителите на селото.
Местните жители гостиха Илияна Йотова с вкусни баници и пити, а жената на кметския наместник беше приготвила баклава с лично направени от нея кори.
“Велчево има райска природа, но това, което най-много ме впечатли при вас, са отношенията помежду ви. Успели сте да се опазите като човеци в този забързан свят, в който живеем. Сигурна съм, че не ви е лесно, защото децата ни избягаха в чужбина, злобата и завистта стават все по-силни. Порази ме това, че тук няма конфронтация и не се противопоставяте един на друг, а живеете задружно. Вие сте пример за цяла България, обърна се Йотова към присъстващите в залата на читалището. Не се опитваше да скрие сълзите на вълнение, които издайнически бяха напълнили очите ѝ.
Йотова обеща, че ще съдейства, за да бъдат осигурени нови столове за залата на читалището. Тя заяви още, че ще доведе семейството си, за да им покаже това красиво кътче от родината ни. Като излезеш в отпуска, ще те чакаме при нас, обърнаха се бабите към Йотова и ѝ запяха преди тръгване една от любимите си песни.
Весела КЪНЧЕВА, сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново