Жена обвини поп фолк певец в насилие и психически тормоз

Публикувано на чт, 3 сеп. 2020
20458 четения

Създателят на културно-просветното сдружение “Св. св. Петър и Павел” – Бисер Цанков от Лясковец, е обвинен в насилие и психически тормоз. Срещу мъжа, който стана известен покрай поп фолк хита от края на 90-те години “За кокошка няма прошка” и създател на музея на големия български финансист и банкер Атанас Буров в Лясковец, е внесена жалба в полицията от Севдалина Иванова, на която е бил нанесен побой на 29 август вечерта.
Това се случва пред денонощния магазин в центъра на Лясковец, чиито охранителни камери записват всичко. Причината за посегателството над жената е нейното желание Цанков да ѝ върне голяма сума пари, която по думите ѝ той е получил от нея насилствено. Няколкото опита да разговаря с него и да достигнат до разбирателство се оказват напълно неуспешни. Така при поредния опит за диалог тя е светкавично нападната, брутално блъскана в металната решетка на магазина и налагана с юмруци. Вследствие на това, при последващия преглед, съдебният лекар установява разкъсно-контузна рана на главата, охлузвания и кръвонасядания с отоци по тялото и горните крайници. На мястото пристига полиция, която вика и Спешна помощ. Присъстват и свидетели, а Цанков въпреки първоначалното си бягство се връща и признава вината си.
Севдалина познава Цанков от 2016 г. Още от тогава датира и първата ѝ жалба за физическо насилие от негова страна, подадена в полицейското управление в Лясковец. Тя твърди, че е една от немалкото измамени от това лице.
“Когато подадох първата жалба, първият ми въпрос беше дали има други като мен до този момент. Кварталният полицай, който отговаря за района, където живее Бисер Цанков, ми каза, че чува за много подобни случаи, но аз съм първата, която го прави писмено”, разказва Севдалина. По думите ѝ, малко по-късно Цанков я принуждава да оттегли жалбата си, прилагайки отново физическо насилие. Със силно и продължително захапване той скъсва сухожилията на лявата ѝ ръка. Вследствие на това потърпевшата загубва съзнание. Тогава тя не си изважда съдебномедицинско удостоверение, (от стр. 1)
решавайки да се опита да реши проблема добронамерено.
“Аз цял живот живея във Варна. Винаги съм си изкарвала парите по честен път. Не знаех нищо за него до този момент освен това, което бях прочела в интернет, че той е основател на културно-просветно дружество”, казва пострадалата.
Севдалина уточнява, че Цанков я намира уж случайно. Това се случва на работното ѝ място в близост до колхозния пазар в морската столица. Тогава той, вървейки по улицата, се спира и сяда до нея. На пръв поглед срещата между тях е съвсем непринудена, но впоследствие варненката разбира, че действията на Цанков са съвсем целенасочени.
“Всичко е било поза и заучени реплики, за да си помисля, че той е добър човек, посветил живота си да помага на хората. Целта е била да бъда поредната измамена от него с пари. Методите, които той прилага, са сплашване и физическо насилие. Заплахите, които получих, са, че ако аз не си замълча, ще ме разсипе, ще ме унищожи и ще ми счупи краката”, разказва Севдалина. Тя опитва да потърси съдействие и от криминалната полиция във Варна, където по настояване на служителите на реда пострадалата пуска втората си жалба срещу Цанков. След това Иванова успява да се свърже и с много други ужилени от него. Непримиримостта на Севдалина и нежеланието ѝ да спре да търси справедливостта довеждат и до описания пореден случай на насилие върху нея преди няколко дни.
Варненката твърди, че зад цялата благотворителност, която Цанков развива, всъщност стои нещо съвсем различно и страшно. Чрез тази дейност той се обгражда с повече хора в добро финансово състояние, за да могат те да му бъдат спонсори и да разполага с техните пари за собствени нужди. Тъй като неговата организация е с нестопанска цел, средства могат да бъдат набирани, без да се издава документ за това, а събраните суми могат да бъдат използвани както той прецени, казва пострадалата. Според нея част от средствата се набират именно чрез принуда и заплахи.
Севдалина не иска да посочи точната сума, с която е измамена, тъй като предстои да внесе жалба в прокуратурата. Там ще приложи и документи, с които да подкрепи твърденията си.
“Говорим за дълъг период от време. Нещата не са толкова прости, за да ги кажа с едно изречение. Всяко негово действие срещу мен имаше последствия върху мен и живота ми. Наложи се да си продам жилището във Варна, за да покрия загубите, до които той ме доведе, и сега нямам собствен дом”, разказва Севдалина.
Варненката твърди, че още през 2016 г. е склонявана към проституция от Цанков. От разговорите си с други хора тя разбира, че тук отново не е единствената. В случая е заплашвана и от други, криминално проявени лица, близки до лясковчанина. Целта е чрез проституиране тя да набира платежоспособни хора, за да може Цанков да се възползва от техните пари, смята Иванова. Жената твърди, че жертвите са предварително проучвани и избирани.
“Аз реших, че няма да склоня глава. Всичко ще описвам писмено и ще го казвам гласно. Знам и много други неща за този човек, но за момента няма да ги кажа, защото ги нямам черно на бяло и не искам да бъда обвинена в предоставяне на невярна информация. Това, което казвам, го знам със сигурност и се подписвам под думите си”, заявява Иванова и допълва, че зад тази благотворителна дейност се крие един “изпечен мошеник” и “престъпник”. По думите ѝ той е основал това просветно-културно дружество, за да показва едно добро лице пред хората в България.
Севдалина е посветила голяма част от времето си да проучи живота и бизнеса на Цанков. Тя твърди, че повечето от нещата, които той говори за себе си и своята благотворителна дейност, са лъжа. Съвсем умишлено лясковчанинът е без доказуеми доходи, за да може при евентуални дела в съда да няма какво да му бъде отнето. Именно това е и причината той постоянно да твърди, че живее изключително бедно и скромно, смята варненката.
Севдалина е от семейство на оперна певица и баща икономист. Сестра ѝ е виолончелист във филхармония. Синът ѝ в момента е на 29 г. и учи в Холандия, като е пълен отличник като нея, с гордост споделя варненката. Тя е работила предимно в офиси, като застраховател и агент на недвижими имоти. След неколкократните набези и изземване на лични средства от дома на потърпевшата от страна на Цанков тя се принуждава да изтегли кредит. Заради заплахите от него и негови приятели с криминално минало Севдалина дори напуска работата си. Случващото се ѝ създава проблеми и с най-близките роднини.
След подаване на втората жалба в полицията през 2017 г. Цанков е задължен да подпише предупредителен протокол. През 2019 г. Севдалина подава сигнал и към ГДБОП, откъдето случаят е прехвърлен към Икономическа полиция. Със случая в най-скоро време ще бъде запозната и прокуратурата, твърди Иванова.
Потърсен за коментар от “Янтра ДНЕС”, Бисер Цанков заяви: “Какво да коментирам. Има дела по този въпрос. То е обратното. Всъщност тя го прави това нещо. Мога да предоставя и SMS-и. Аз също съм подал жалба, защото това е за пореден път и трябваше да предприема нещо. Ние няма какво да уреждаме. Тя е болен човек и просто трябва да стопирам това нещо. Всъщност тя дойде и ме нападна. Това е положението. Обадил съм се на 112, казаха ми какво да направя и така.”
“Янтра ДНЕС”

loading...
Пътни строежи - Велико Търново