Защитено жилище в Стражица ще приюти осем деца с увреждания

Публикувано на ср, 3 сеп. 2014
567 четения

Защитено жилище в Стражица ще приюти осем деца с увреждания от домовете в Горски Сеновец и Берковица, съобщи Мария Василева, координатор на Агенцията за социално подпомагане във Велико Търново. Новата социална услуга се изгражда по проекта “Моят дом” и ще стартира от януари 2015 г.

Проектът се финансира с безвъзмездна помощ от 99 128 лв. по Оперативната програма за развитие на човешките ресурси чрез Европейския социален фонд. Той продължава 14 месеца и следва да приключи до 31 октомври 2015 г.

По думите на кметицата на Стражица – инж. Детелина Борисова, за дейността в защитеното жилище ще бъдат разкрити пет работни места. По граждански договори ще бъдат назначени и шест подкрепящи специалисти, за да подпомогнат за адаптирането на децата с увреждания. Инж. Борисова допълни още, че за осигуряване на необходимите условия общината е кандидатствала по проект на ДФ “Земеделие”, мярка 321 по Програмата за развитие на селските райони и в момента текат довършителните дейности. Наемането на персонала започва следващия месец, а самите обитатели ще бъдат настанени в началото на януари 2015 г.

Според Мария Василева, защитеното жилище в Стражица е вторият проект в областта, финансиран по схема на Програмата за развитие на човешките ресурси. Център от семеен тип за деца с увреждания вече е изграден в Горна Оряховица и капацитетът е за 14 души. В момента във Велико Търново върви строителството на три такива центъра за 42 потребители, както и в Павликени на още три, като два от тях са предвидени за хора в неравностойно положение, но не с увреждания. В Елена също се подготвя защитено жилище за осем души.

Общо всички социални проекти в страната по тази схема трябва да приключат до 31 октомври 2015 г. След това финансирането им се поема от държавата като делегирана дейност от бюджета на МТСП, отчете Василева.

Вася ТЕРЗИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново