Започна записването за фестивала “Харизмата на хорото” в Свищов

Публикувано на ср, 10 май 2023
202 четения

Започна записването за фестивала “Харизмата на хорото”, който ще се проведе в Свищов за втора поредна година. На 3 юни амфитеатърът на хълма “Калето” ще бъде домакин на стотици танцьори от цялата страна, като право на участие в конкурса имат всички танцови колективи, изучаващи български народни хора. Всеки клуб, школа или състав ще трябва да изпълни две хора от различни етнографски области с времетраене на цялостното представяне максимум 10 минути. Оценяването и награждаването с първо, второ и трето място ще се извършва от компетентно жури в следните категории: групи до 15 души, групи над 15 души и детски групи. Критериите за оценяване са: автентичност на хората, емоция и артистичност, ансамбловост.
Замисълът е чрез събитието да се създадат условия за демонстрация и разпространение на автентичните елементи на българското танцово изкуство с характерни музика, движения, облекло и други съпътстващи форми и елементи за проявление на народните обичаи и душевност. Срещите, дискусиите, участията в състезателната програма, галавечерите и неформалната комуникация между участниците дават възможност за обмяна и утвърждаване на най-добрите практики за развитието на танцовия фолклор в България. Събитието се ползва с подкрепата на редица местни и национални бизнесорганизации, обществени институции и физически лица.
Фестивалът се организира от хореографа Захарина Томова, с партньорството на Община Свищов, а в първото си издание през 2022 г. събра над 400 участника.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново