Започна ваксинация на лисиците срещу бяс

Публикувано на чт, 9 Ное. 2023
229 четения

От Българската агенция по безопасност на храните стартира есенната орална ваксинация на лисиците срещу бяс. Ваксинацията ще се осъществява чрез специално оборудвани самолети и на ръка. Тя ще обхване 50-километровата зона по северната, западната и южната сухопътна граница на страната, както и в 20-километровата зона по поречието на река Дунав. Кампанията ще обхване 23 области, включително и В. Търново. В нелетателните зони, както и край водоемите и населените места, ваксините ще бъдат заложени ръчно.
Ваксиналните примамки са с формата на кубче и специфична миризма, която привлича хищниците, посочват от агенцията. Ветеринарните лекари препоръчват те да не бъдат пипани с незащитени ръце, защото при нарушена цялост на обвивката ваксината може да бъде опасна за човешкото здраве. При контакт с примамките е добре да се извърши консултация с лекар.
Ваксините не представляват опасност за здравето на останалите диви животни. Препоръчително е домашните животни да се държат затворени или на повод, за да не приемат примамките. Контролът на извършената ваксинация включва: контрол на приемането на ваксинални примамки от лисиците чрез откриването на биомаркер тетрациклин и серологичен надзор, чрез откриване на антитела срещу вируса на беса в кръвни проби от ваксинирани животни.
Кампанията по ваксинация ще продължи през целия месец ноември, като самолетните пръскания ще се определят и ще зависят от атмосферните условия, посочват от агенцията.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново