Започна осмият сезон на единствената у нас Археологическа школа за ученици “Ряховец”

Публикувано на чт, 12 окт. 2023
67 четения

С първите участници от СУ “Георги Измирлиев” бе поставено началото на осмия сезон на единствената в България Археологическа школа за ученици “Ряховец”. На разкопките децата работят под вещото ръководство на археолозите Илиян Петракиев от РИМ – Велико Търново, и Мая Иванова от Исторически музей – Горна Оряховица.
Проектът на археологическия екип и горнооряховския музей започна през 2016 г. и до момента в школата са участвали над 200 ученици. На историческата крепост “Ряховец” младежите получават неповторимата възможност да се запознаят отблизо с науката археология и да вземат участие в проучването на част от историята на родния край.
Учениците от Гимназията, водени от своя преподавател Димитър Йосифов, днес имаха възможност да научат за миналото на крепостта, да се включат в нагледни уроци по изготвяне на план-квадратна мрежа, измервания с нивелир, описване и рисуване на находки. С най-голям ентусиазъм, естествено, те се впуснаха в разкриването на археологически структури
Работата на Школата ще продължи до края на месеца, като в следващите седмици участие ще вземат СУ “Вичо Грънчаров” Горна Оряховица и ПЕГ “Проф. д-р Асен Златаров” Велико Търново.
По традиция, участието на учениците в археологическото училище ще бъде отличено с дипломи, които ще бъдат връчени от научните ръководители на специална церемония в музея. Организаторите изказват изключителната си благодарност на всички, които подкрепиха дейността на Археологическата школа и през тази година.
В началото на октомври бе подновен сезонът на разкопките на крепостта “Ряховец”, които започнаха през 2015 г. Тази година разкопките са финансирани с близо 47 000 лева от Министерството на културата. Проучванията на крепостта през този сезон ще са продължение на започнатото в предишните две-три години разкриване на сектори около Главната и Югоизточната порта и Южното подградие, където в последните години бяха направени интересни открития.
сн. Исторически музей – Горна Оряховица

loading...
Пътни строежи - Велико Търново