Започна изграждането на нов православен храм в Свищов

Публикувано на сб, 14 Сеп. 2019
114 четения

В края на август  започна строителството на православна църква в новия гробищен парк на Свищов. „Храмът на такова място е потребност и необходимост на всеки християнин, който иска да изпрати своите близки съобразно правослания, традиционен за нас българите, обрeд. Решението на Свищовско архиерейско наместничество бе този Божи дом да носи името на един забравен, но важен за нас светец – св. Луп от Нове.“, каза архиерейският наместник отец Руслан Личев.

Преди няколко години, при архeологоическите разкопки на римския град Нове, намиращ се на 4 км източно от Свищов, в олтара на римска църква от полски археолози е открит саркофаг с гравирано на него име Лупус, което е категорично свидетелство за това, че намереният саркофаг е част от мартириум, където са се покояли мощите на Св. Мъченик Луп – слугата на Св. Димитър Солунски. Св. Луп е бил епископ. Именно той е този, който е потопил дянконския орар на Св. Димитър и своя пръстен в мъченическата му кръв, и с тях е извършил редица чудеса. Това е причината по-късно той да бъде преследван и убит.

Отец Руслан Личев сподели, че средствата за изграждането на храма са изцяло от дарения и заедно със паричната сума за неговото обзавеждане и оборудване ще са необходими около 55 хил. лв. От Архиерейско наместничество – Свищов се обръщат с молба за помощ и съпричастност, за да се отбележи с духовна почит в името на една нова църква, местнопросиялия светец. „Всяка дарена сума за нас е важна стъпка в завършването на този Божи дом на името на св. Луп от Нове“, допълни още той.

Средства за завършване на църквата „Св. Луп“ от Нове могат да бъдат дарявани на следната банкова сметка: Банкова сметка: BG10STSA93000026034904 Титуляр: Архиерейско наместничество – Свищов. Банка ДСК. Телефон за контакт: 0898/ 760 688

loading...
Пътни строежи - Велико Търново