За първи път в България в МДТ представят “Графиня Марица” в оригинала на Имре Калман

Публикувано на вт, 4 юни 2013
921 четения

За първи път в страната на търновска сцена оперетата “Графиня Марица” ще бъде изпълнена в оригинала на Имре Калман. В новото премиерно заглавие на МДТ “Константин Кисимов” са включени сцени, които са част от постановките на всички европейски театри, но досега не са представяни у нас. В спектакъла участват оркестърът, хорът и балетът на театъра заедно с Професионален ансамбъл “Искра”, Детска вокална група “Пеещи камбанки” при Младежкия дом и спортен клуб “Зоки”. Премиерните спектакли са на 4 и 5 юни от 19 часа.
Като празник на съвременното оперетно изкуство във Велико Търново определи новия спектакъл режисьорът Петко Бонев. Той сподели, че се е постарал да изчисти постановката от всички натрупани през годините щампи, за да постигне по-пълно въздействие върху публиката. По думите му сцената с децата, които идват на рождения ден на граф Тасило, досега е била пренебрегвана от българските режисьори. Детското хорово изпълнение е поверено на възпитаниците на Владимир Габров от “Пеещи камбанки”. 8­9-годишните деца ще изпълнят композицията на Калман в оригинал на немски. Чрез своето изпълнение според сюжета те поднасят своеобразен подарък на домакина.
Декорите и костюмите на “Графиня Марица” са подготвени специално за спектакъла, а над тях е работил гост-сценографът Борис Стойнов. Диригенти на постановката са доц. Атанас Варадинов и Васил Вълчев, а хореографията е на Желка Табакова.
Ролята на красивата, богата и дръзка Марица, която копнее за щастие, е поверена на солистките Лидия Лазарова и Флора Търпоманова. Като княз Мориц в оперетата участват Виктор Терзийски и Стефан Отчев. Гост-солистът от Старозагорската опера Георги Динев и Йордан Чейреков играят барон Коломан Жупан. Друг гост-солист ­ Момчил Караиванов, който е добре познат не само в България, но и по европейските сцени, ще изпълнява партиите на граф Тасило. В тази роля зрителите ще видят и Марин Русинов.
Броени дни след премиерата търновският театър тръгва на турне с новото заглавие. “Графиня Марица” ще забавлява публиката в Лом, Казанлък, Плевен, Ловеч и Разград. През юни с “Железния светилник” страната ще обиколи и драматичната трупа на МДТ. Те вече репетират пиесата “Хотел между този и онзи свят” заедно с режисьора Александър Беровски. Неговото име нашумя тези дни покрай оперните изпълнения от въздушен балон на солистите от Русенската опера. Музикалният състав работи над операта “Травиата”, която ще бъде представена на сцена с нови солисти на 10 юни. МДТ подготвя премиера на 28 юни и на оперета “Рита” на Доницети, в която ще участват студенти от Националната музикална академия в София. Спектакълът на режисьора Георги Симеонов ще бъде поставен и с търновски солисти през есента.
Златина ДИМИТРОВА 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново