Ястия за деца с амарант, киноа и нахут представиха в детска ясла в Г. Оряховица

Публикувано на пт, 22 Ное. 2019
119 четения

Дегустация на здравословни храни беше направена в Детска ясла “Зорница” в Г. Оряховица, където се намира и детската млечна кухня. На нея присъстваха директори на детски ясли от Г. Оряховица и Лясковец, директори на детските градини от общината, представители от местната администрация, родители и потребители на детската кухня. Целта на проявата беше всички специалисти, отговорни за организираното детско хранене и родителите на деца до 3-годишна възраст, да се запознаят с новите храни, предлагани на малчуганите и да ги включват в седмичните менюта.
“Това не е първата ни инициатива, свързана със здравословното хранене на най-малките. През 2016 г. направихме дегустация в детската ясла в Дебелец. В яслата в Г. Оряховица избрахме да представим запеканка с киноа, хумус с нахут, пудинг с ориз и тиква, амарант с мляко и плодов мус от тиква и дюля. Ястията са приготвени, съгласно избрани рецепти от “Сборник рецепти и ръководство за здравословно хранене на деца до 3-годишна възраст”, обясни д-р Светлана Моминска, директор на отдел “Профилактика на болестите и промоция на здравето” в РЗИ и специалист по диететика и хранене.
Инициативата премина под мотото “В крак със съвремието” и беше организирана от Регионалната здравна инспекция и детската ясла в рамките на Национална програма за превенция на хроничните незаразни болести 2014-2020 г. По време на дегустацията беше направена и блицанкета с участниците относно приготвените храни. От присъстващите 53 души на анкетата са отговорили 43. По-голямата част от участващите в събитието (81 %) са харесали сезонните десерти с тиква. Почти непознатият амарант, приготвен по рецептата “Прясно мляко с амарант”, е харесан от 67 % от дегустиралите гости. “Запеканка с киноа” са харесали 79 на сто, а хумусът е по вкуса на 65 % от участниците, отчитат организаторите.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново